Ko ustaje protiv njemačkih putarina?

Dodajte komentar

Zvanični Beč najavio je danas pružanje otpora namjeri njemačkih vlasti da se naplaćuje putarina strancima.

“Na svakoj zemlji je da odluči o uvođenju putarine, ali kada se radi o diskriminaciji stranaca onda ne možemo sjedjeti skrštenih ruku”, najavila je ministarka saobraćaja Austrije Doris Bures i istakla da je putarina samo za strance suprotna zakonodavstvu EU.

Bures je najavila da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva u djelovanju protiv takve diskriminišuće putarine.

U vladajućoj koaliciji, međutim, ne postoji jedinstvo oko ovog pitanja.

Naime, šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) Rajnhold Lopatka kazao je da nije zabrinut kao drugi, i da želi puno uspjeha njemačkoj putarini ako je u saglasnosti sa EU.

Na ovaj neusaglašeni stav reagovao je generalni sekretar većeg koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije (SPO) Norbert Daraboš koji je optužio narodnjaka da se suprostavlja opravdanim zahtjevima austrijskih vozača.

Burse u svakom slučaju ne odustaje od svog otpora i namjerava da uskoro da nalog za provjeru saglasnosti planova Njemačke sa evropskim pravom, koji bi potom uputila Evropskoj komisiji.

Holandska koleginica Melani Šulc van Hegen najavila je da će se pridružiti naporima Austrije.

Otpor iz Austrije neće biti lak jer njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, u realizaciji svoje sporne putarine za strance, namjerava da sprovede u sklopu reforme dva zakona. Veoma komplikovani sistem treba da omogući da putarinu kroz Njemačku plaćaju samo stranci, i to za korišćenje svih saobraćajnica. Naime, Dobrint je najavio uvođenje takozvane vinjete za naplatu putarine i na drugoj strani smanjenje poreza za vozila, preko kojeg bi nemački vozači bili poštedjeni naplate putarine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *