Sud u Nikoziji zabranio prodaju imovine KAP-a

Dodajte komentar

Okružni sud u Nikoziji je u okviru razmatranja tužbe En plus grupe o povraćaju duga od 44 miliona eura uveo mjere obezbjeđenja u vidu zabrane bilo kojih transakcija sa imovinom Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, pa i prodaju.

Kako se navodi u saopštenju En plus grupe, dostavljenom CdM-u, zabrana uključuje otuđenje imovine, novčanih sredstava sa računa KAP-a, kao i proizvedenog aluminijuma.

“Sud je odlučio da zabrani sve transakcije sa imovinom KAP-a, uključujući nedavno najavljenu prodaju fabrike kompanije Uniprom od strane Vlade Crne Gore, po cijeni od 28 miliona evra, prije rješenja po tužbi En plus grupe. Rješenje okružnog suda u Nikoziji biće poslato na izvršenje u Crnoj Gori, kao i u zemlje, gdje su registrovani glavni aktivni poslovni partneri Kombinata, koji je pod stečajem”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prema postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore rješenja suda na Kipru su obavezna za izvršenje.

„Tekuća prodaja imovina KAP-a teče uz grubo kršenje zakona Crne Gore i međunarodnog prava. Pored ostalog stečajni upravnik nije izvršio finanjsijsku analizu načina prodaje imovine, a odmah je donio odluku o prodaji KAP-a u cijelosti jednom kupcu. O mišljenju ostalih povjerilaca, osim Vlade Crne Gore, stečajni upravnik uopšte ne vodi računa. Pored toga i sama procedura natječaja je više puta bila prekršena, kao i rokovi zaključenja ugovora, a sastav stečajne mase je bitno promijenjen nakon što je zemljištima KAP-a promijenjen status u povoljniju kategoriju. Na žalost, sudovi Crne Gore u ovom stečajnom postupku ignorišu mnogobrojna kršenja zakona, na osnovu čega možemo doći do zaključka o postojanju temeljnih problema vezanih za odvojenost izvršne i sudske vlasti u zemlji. Najveći strani investitori u privredu Crne Gore bivaju prevareni od strane vlasti zemlje, i, kako pokazuje praksa, uopšte ne mogu da računaju na zaštitu svojih prava u lokalnim sudovima“, naglasio je predstavnik En plus grupe Pavel Prijmakov.

Strukture En plus grupe ranije su već pokrenule dva arbitražna postupka protiv vlade Crne Gore vezana za kršenje uslova pomirenja iz 2009. godine, kao i Međuvladinog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Republike Kipar i Crne Gore.

Ukupni iznos potraživanja prema vladi Crne Gore po ovim tužbama iznosi više od 700 miliona eura, uključujući naknadu štete koju su strukture En+ pretrpjele zbog postupanja vlade Crne Gore, kao i povrede ranije zaključenih partnerskih sporazuma sa investitorom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *