NLB: Uspješno izdata trogodišnja neobezbijeđena obveznica

Dodajte komentar

”Transakcija, koja predstavlja značajnu prekretnicu na putu preobražaja pod novim rukovodstvom, podsticajni je znak, da se i na međunarodnom parketu vraća povjerenje u NLB”, kazao je prilikom zaključenja transakcije Janko Medija, predsjednik uprave NLB.

Obveznica, kojoj se bonitetne agencije Fitch i Standard & Poors dodijelili bonitetnu ocjenu BB- / BB-, prihvaćena je na trgovanje na organizovanom tržišru Luksemburške berze.

“Sa izdavanjem obveznice se NLB d.d. kao prva slovenačka banka nakon skoro pet godina, uspješno vratila na međunarodno tržište kapitala. Poslovanje NLB je nakon početka programa preobražaja već zabilježilo prve pozitivne rezultate, na koje je značajno uticao poboljšani finansijski položaj i stabilizacija bankarskog sektora u Sloveniji. Cilj transakcije je bio obezbijediti ponovni pristup do međunarodnih tržišta kapitala i iskoristiti povoljne tržišne uslove za izdavanje obveznice. NLB želi i ubuduće ostati aktivni učesnik na međunarodnim tržištima kapitala”, kazao je Archibald Kremser, član uprave NLB, nadležan za finansijsko područje.

NLB je sredinom juna za organizatore izdavanja imenovala Bank of America Merrill Lynch, Commerzbank i UniCredit i najavila susrete sa potencijalnim investitorima (road show) u ključnim finansijskim centrima: Londonu, Parizu, Frankfurtu i Beču.

“Odzivi međunarodnih ulagača prilikom završetka susreta bili su pozitivni i izražavali njihovo povjerenje u predstavljenu strategiju i viziju banke, tako da je bila dana 24. juna i službeno objavljena ponuda za prvo izdavanje 3-godišnje neobezbijeđene obveznice u iznosu od 300 mio eura i sa godišnjim kuponom od 2,875 odsto. Njen prihod do dospjeća je prilikom izdavanja iznosio tri odsto godišnje. Konačno dospjeće obveznice je 3.jula 2017. godine”, kazali su u banci.

Prema njihovim riječima, interesovanje za obveznice bilo je dosta veliko, jer je interes za kupovinu pokazalo više od 40 dobro upućenih ulagača.

“Narudžbe su većim dijelom date od strane visokokvalitetnih dugoročnih investitora, među kojima su 69 odsto obveznica kupili upravljači sa imovinom, a preostalo penzijski fondovi, osiguravajuća društva, banke i ostali investitori. Geografska podjela investitora pokazuje, da ih najviše (77 odsto) dolazi iz Velike Britanije, slijede Italija (osam odsto), Slovenija (pet odsto) i Holandija (četiri odsto), a iz ostalih država je bilo prisutno šest odsto investitora. NLB će prihode od obveznica iskoristiti za opšte potrebe finansiranja, disperziju izvora finansiranja i zamjenu nekih skupljih izvora finansiranja. U NLB planiramo i ubuduće dodatno izdavanje obveznica”, kazali su u banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *