Lagarde nagovijestila snižavanje procjena globalnog rasta

Dodajte komentar

Globalna ekonomska  aktivnost trebala bi ojačati u drugoj polovini ove godine te ubrzati u 2015., iako bi zamah mogao biti slabiji nego što se očekivalo, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, nagovijestivši blago smanjenje MMF-ovih procjena rasta koje će biti objavljene krajem mjeseca.

Ažurirane globalne ekonomske prognoze MMF-a, koje se očekuju krajem ovog mjeseca, biće “samo malo drugačije” od prognoza objavljenih u aprilu, rekla je Lagarde u nedjelju na jednoj ekonomskoj konferenciji u južnoj Francuskoj.
U aprilu je MMF predvidio da će globalna ekonomija porasti za 3,6 posto u 2014. i 3,9 posto u 2015.

Lagarde je kazala i da blage politike centralnih banaka mogu imati samo ograničen uticaj na potražnju, te da bi zemlje trebale povećati ekonomski rast kroz ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo, pod uslovom da njihovi dugovi ostanu održivi.
“Globalna aktivnost raste ali bi zamah mogao biti slabiji nego što smo očekivali jer je potencijalni rast slabiji a investicije su i dalje prigušene”, poručila je ona.

Lagarde je zatražila poduzimanje većih javnih investicija, rekavši da “investicioni deficit” kako u javnom tako i u privatnom sektoru pritiska  rast prema dolje u većini zemalja.
“Uprkos brojnim odgovorima na krizu, oporavak je skroman, naporan, krhak, a mjere za podsticanje potražnje, uprkos dobroj volji centralnih banaka, imaju svoje granice. Stoga moramo preoduzeti korake kako bismo pojačali napore za jačanje rasta. Ovo je prilika da se u brojnim zemljama ponovo pokrenu investicije, bez ugrožavanja održivosti javnih financija”, rekla je na konferenciji.

Lagarde je nekoliko puta u svom govoru istakla i da, iako bi sada moglo biti vrijeme za neke zemlje da povećaju javne investicije, da one to ne mogu priuštiti.

Nakon prvog tromjesečja, koji je bio razočaravajući, danas američka ekonomija bilježi oporavak, istakla je, dodavši da bi njegov rast trebao ubrzavati sve dok Fed uredno povlače svoje monetarne podsticaje te dok postoji precizni srednjoročni proračunski okvir.

Eurozona polako izlazi iz recesije, te je ključno da zemlje nastave sprovoditi reforme, uključujući i dovršetak bankarske unije, rekla je.
Lagarde je dodala da MMF ne očekuje “brutalno” usporavanje u Kini. “Gledajući azijske ekonomije u nastajanju, a posebno Kinu, ne očekujemo veliko usporavanje već prije lagano usporavanje rasta koje je postalo održivije i za koji očekujemo da će u ovoj godini iznositi 7 do 7,5 posto”, zaključila je Lagarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *