Renci: Evropa pripada građanima, a ne njemačkim bankarima

Dodajte komentar

Evropa pripada svojim građanima, a ne njemačkim i italijanskim bankarima, rekao je u petak šef italijanske vlade Matteo Renzi u odgovoru na govor predsjednika njemačke centralne banke, kojeg je italijanska štampa ocijenila  napadom na prezadužene zemlje.

Renzi, čija zemlja ima ogroman državni dug, zalaže se za bolju iskorištavanje fleksibilnosti koju dozvoljavaju evropska proračunska pravila, kako bi se pokrenula ulaganja u korist rasta.

Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke je u četvrtak podsjetio na potrebu reformi. Prema listu Sole 24 Ore, on je navodno dodao da “im je talijanski premijer rekao što mi moramo učiniti, ali produbljenje duga nije preduslov za rast”.

“Zadatak Bundesbanke je garantovati poštovanje ustavnih odrednica, a ne učestvovati u italijanskoj političkoj raspravi”, odvratio je Renzi na konferenciji za šptampu nakon posjeta Evropske komisije prigodom početka italijanskog predsjedanja EU.

“Poštujem rad Bundesbanke. Ako želi s nama razgovara dobrodošla je, ali na temelju načela da Evropa pripada svojim građanima, a ne njemačkim ni talijanskim bankarima”, dodao je socijaldemokratski čelnik.

Premijer je podsjetio da namjerava dubinski reformisati svoju zemlju, a njegovi saradnici govore o radikalnoj revoluciji radi promjene Italije.

Renzi je podsjetio da je dao glas za kandidaturu demohršćanina Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika sljedeće evropske komisije, ali samo zato jer je Italija uspjela postići da evropski čelnici usvoje smjernice koje predviđaju fleksibilnost. Naglasio je da je uvjeren da će Juncker poštovati taj dokument.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *