Egipat poskupljuje gorivo za 78 posto

Dodajte komentar

Gorivo u Egiptu poskupljuje do 78 posto od subote, kazao je izvor iz ministarstva za naftu i objasnio da je to odavno očekivani korak u težnji da se ukidanjem subvencija smanji proračunski deficit.

Subvencije za hranu i energiju tradicionalno pojedu četvrtinu državnog novca, a egipatska vlada želi da reformiše program subvencija i oživi ekonomiju pogođenu trogodišnjim političkim previranjima.

Vlade koje su se izmjenjivale u Egiptu dosad nisu smanjivale subvencije u strahu od bijesa naroda koji je navikao na jeftino gorivo.

“Povećane cijene počeće se primjenjivati od ponoći”, rekao je izvor iz ministarstva.

Zavisno o tipu, gorivo poskupljuje od 40 do 78 posto.

Novoizabrani predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već je podignuo cijene struje u nastojanju da provede reforme koje predviđaju da se u roku od pet godina ukinu sve subvencije za energiju. Uvođenjem više cjenovnih razreda nastojaće se olakšati teret siromašnima u zemlji u kojoj svaki četvrti stanovnik živi s manje od 2 dolara na dan.

Državne finansije teško su pogođene političkim previranjima koja traju više od tri godine. Vlada pokušava sanirati stanje, a istovrfemeno izbjeći bijesnu reakciju Egipćana koji su svrgli dvojicu predsjednika od 2011. godine no nikako da dočekaju poboljšanje životnog standarda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *