Grčka tjera radnike na rad ili hapsi

Dodajte komentar

Grčke vlasti naložile su zaposlenima u najvećem domaćem elektrodistributivnom preduzeću PPC da se vrate na posao, prijeteći im hapšenjima ako nastave štrajk. Štrajk je, inače, doveo do isključenja struje širom zemlje u sred ljetnje turističke sezone.

Odluka vlasti je uslijedila nakon što su predstavnici štrajkača osporili jučerašnju presudu jednog grčkog suda da je njihov protest nelegalan, prenosi Rojters.

Radnici PPC-a su stupili u štrajk zbog plana grčke vlade da naredne godine proda 30 odsto akcija te firme. Štrajkači tvrde da će ta privatizacija dovesti do rasta cijena struje i predstavljati dodatno opterećenje za grčka domaćinstva, već izložena višegodošnjoj teškoj recesiji, praćenoj rekordnom nezaposlenošću.

S druge strane, grčka vlada tvrdi da je prodaja dela akcija PPC-a u javnom interesu i da će struja nakon toga pojevtiniti. Osim toga, portparolka vlade Sofija Vultepsi naglašava kako “u demokratskom društvu svako mora da poštuje zakon i odluke suda”.

Najveći sindikat PPC-a će kasnije danas održati sastanak na kojem će odlučiti kako dalje da nastavi protestnu akciju. Sindikat PAME, povezan sa grčkom komunističkom partijom, je za danas popodne najavio štrajk podrške zaposlenima u PPC-u u Atini.

Grčke vlasti nastoje da izbjegnu isključenja struje tokom ljetnje sezone, budući da turizam u grčkoj privredi ima udio od 17 odsto, a 20 odsto zaposlenih radi na tom sektoru. Zasad se u dijelovima Grčke struja isključuje na po sat dnevno.

Privatizacija PPC-a bi se sprovela u okviru napora grčkih vlasti da liberalizuje energetski sektor, na čemu insistiraju EU i MMF i što je jedan od uslova za sljedeću tranšu milijardu dolara teške finansijske pomoći Grčkoj.

Prema grčkim zakonima, radnicima u štrajku može da se naloži da se vrate na posao kada postoji opasnost od građanskih nemira, prirodnih katastrofa ili u slučaju zdravstvenih rizika. Vlada premijera Antonisa Samarasa je posljednji put koristila tu mogućnost 2013, kako bi primorala radnike pomorskih preduzeća i metroa da se vrate na posao posle jednonedeljnog štrajka, koji je poremetio život u zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *