Erste grupa očekuje gubitak u 2014. zbog Rumunije i Mađarske

Dodajte komentar

Austrijska Erste grupa upozorila je da bi u 2014. mogla zabilježiti rekordni neto gubitak u iznosu do 1,6 milijardi eura zbog slabijih rezultata poslovanja ogranaka u Mađarskoj i Rumuniji.

Iz Erste banke u četvrtak su objavili da očekuju da će im u 2014. troškovi rizika porasti s ranije planiranih 1,7 milijardi eura na oko 2,4 milijarde eura, dok će operativni rezultat bili slabiji u poređenju s ranijim smjernicama “zbog slabijih rezultata poslovanja u Rumuniji i Mađarskoj”.

Erste banka sada očekuje neto gubitak u ovoj godini u rasponu od 1,4 do 1,6 milijardi eura, nakon čega bi u 2015. godini trebao uslijediti oporavak dobiti.

Gubici Erstea u Mađarskoj u prošloj su se godini gotovo udvostručili, na 109 miliona eura, a posljedica su iznosa od 45,5 miliona eura koliko ih je stajao porez na finansijske transakcije, povrh 49 miliona eura plaćenih na ime posebnog nameta za banke. U prvom tromjesečju tamošnji ogranak već je izgubio 54 miliona eura nakon što je rezervisao 48 miliona eura za potrebe podmirenja cjelogodišnjeg iznosa bankarskog nameta.

U Rumuniji su povećali rezervacije rizika zbog intenziviranih napora rumunske centralne banke da ubrza tempo smanjenja tereta loših zajmova u tamošnjem bankarskom sektoru pred provjeru njihovog finansijskog zdravlja koju je započela Evropska centralna banka (ECB) uoči preuzimanja supervizije bankarskog sektora eurozone ove jeseni.

U Erste banci upozoravaju da će im poslovanje u Mađarskoj trpiti posljedice vladinih planova kojim se banke želi primorati da preuzmu dalje gubitke po deviznim kreditima koje nije bila u mogućnosti naplatiti kada je forinta izgubila na vrijednosti.

Mađarska vlada uputila je u parlament prijedlog zakona kojim bi se smanjili troškovi po hipotekarnim kreditima u stranoj valuti koje banke zaračunavaju korisnicima, podsjeća Reuters. Tim potezom mogli bi pomoći i građanima koji imaju kredite u domaćim forintama.

Samo bi troškovi vezani uz taj zakon mogli dosegnuti 600 do 900 milijardi forinti (3,95 milijardi dolara), kazao je viceguverner mađarske centralne banke u razgovoru za medije prošloga vikenda. Time bi njihov iznos mogao biti čak dvostruko veći nego što procjenjuju analitičari.

Austrijski zajmodavac lani je pribavio novi kapital kako bi otplatio državnu pomoć i ojačao bilanse. Sada, međutim, po riječima portparola, Erste neće morati pribavljati novi kapital, no neće ni isplatiti dividendu na osnovu rezultata za 2014. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *