Zbog laži u CV-ju do 10 godina zatvora

Dodajte komentar

Ulapšavanje radnih biografija kako bi napredovali na tržištu rada studenti u Britaniji mogli bi da plate i zatvorskom kaznom.

Službenici za sprečavanje prevara poslali su pamflete svim univerzitetima u Velikoj Britaniji upozoravajući studente da će laži u njihovim prijavama za posao biti kvalifikovane kao prevara u vidu lažnog predstavljanja – odnosno zločin koji predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina.

„Zabrinuti ste da nemate dovoljno iskustva za posao iz snova? Zašto onda ne napravite malu izmjenu u vašem CV-ju i vaš ljetnji odmor u Nepalu pretvorite u rad u advokatskoj firmi? Na kraju krajeva – to niko ne provjerava. To je samo mala bijela laž, zar ne? Pogrešno. To je prevara.“

Ovaj pamflet koji je izdao vladin servis za borbu protiv prevara CIFAS tvrdi da je jedan student osuđen na 12 nedelja zatvora nakon što je lagao da je završio master studije, dok je jedna studentkinja provela u zatvoru šest mjeseci jer je u svojoj radnoj biografiji navela lažne reference i položene ispite.

Prema podacima vlade broj prevara prilikom zapošljavanja u Velikoj Britaniji skočio je za gotovo 60 odsto u periodu između 2012-2013. godine, ali ne postoji tačna cifra koliko od tih slučajeva se odnosi na svršene studente. Konkurencija između britanskih diplomaca raste uslejd sve manjeg broja radnih mjesta, a podaci pokazuju da svaki deseti svršeni student ostaje nezaposlen šest mjeseci nakon diplomiranja. Prema određenim podacima čak 85 studenata se u prosjeku bori za jedno radno mjesto, a u industrijama kao što su finansijske usluge i mediji taj broj je i veći.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *