Švajcarci rade četiri dana nedjeljno

Dodajte komentar

Broj Švajcaraca koji rade četiri dana u nedjelji povećava se iz godine u godinu.

U posljednjih 20 godina broj zaposlenih u Ssvajcarskoj sa punim radnim vremenom je smanjen sa 73 na 64 odsto, prenio je list 20 minit.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se Svajcarci sve češće odlučuju za poslove sa skraćenim radnim vremenom je mogućnost da ne rade petkom i imaju na raspolaganju produženi vikend za odmor i razonodu, objašnjavaju iz švajcarske agencije Randstard.

Sve veći broj zaposlenih u Ssvajcarskoj radi 80 odsto radnog vremena, a najviše odsustvovanja zaposlenih sa skraćenim radnom vremena bilježi se petkom, pokazala je studija Ranstandarda.

Ovakva tendencija pogadja poslodavce a i zaposlene sa punim radnim vremenom posebno u trgovinskom sektoru gdje je u vrijeme vikenda povećan broj klijenata.

Iz unije švajcarskih poslodavaca izražavaju zabrinitost zbog ovakvog rastućeg trenda i izražavaju nadu da se u Svajcarskoj neće preći na tzv. sistem Njemačke u kojoj više niko ne radi petkom poslije 14 sati.

Psiholozi tvrde da je teško nagovoriti zaposlene koji su iskusili blagodeti produženog vikenda da ponovo prihvate da rade puno radno vrijeme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *