Slovenci nude 42 eura po megavatu stuje za KAP

Dodajte komentar

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović, uz pomoć Vlade, pregovara sa više energetskih kompanija iz okruženja o snabdijevanju Kombinata aluminijuma električnom energijom, a prema nezvaničnim saznanjima Dana, najbolju cijenu od 42 eura po megavat-satu sa prenosom ponudila je Elektroprivreda Slovenije.

To je za četiri eura više od cijene koju je Pejović tražio od EPCG kada je za imovinu KAP-a ponudio 28 miliona eura. EPCG, odnosno A2A, još nije odgovorila na njegovu ponudu, ali je jasno da njihova odluka zavisi od naplate poreskog duga od 45 miliona i ugovora o menadžmentu koji ističe ove godine.

Navodno, Elektroprivreda Rumunije ponudila je za snabdijevanje 44 eura po megavat-satu sa prenosom. Rumuni nijesu mogli da idu ispod te cijene zbog troškova prenosa. Inače, ministar ekonomije Vladimir Kavarić nedavno je boravio u Rumuniji.

Pejoviću, koji prema ugovoru o preuzimanju KAP-a treba da uplati 28 miliona do 10. jula, svaki euro po megavatu znači 60 hiljada mjesečno, odnosno 7,2 miliona godišnje.

Osim cijene struje od 38 eura po megavat-satu, koju nije dobio, Pejović vjerovatno neće moći ni da smanji broj radnika na 300. Menadžment KAP-a trebalo bi narednih dana da zvanično preda izvještaj o potrebnom broju radnika za održavanje proizvodnje, a a prema informacijama „Dana”, za to je potrebno 550 zaposlenih.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da usvoji socijalni program za 718 radnina KAP-a. Izvršna vlastje prije dvije sedmice predočila sindikatima tri verzije socijalnog programa, prema kojima se otpremnine kreću od 12,5 do 13,6 hiljada u prosjeku, dok su sindikati tražili prosječne otpremnine od 20 hiljada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *