Oporavak SAD i posljedice po svijet

Dodajte komentar

AD dobija na snazi zahvaljujući iznenađujuće robusnom tržištu rada koje gura najveću svetsku ekonomiju ka “punoj snazi”.

U junu su američki poslodavci zaposlili 288.000 radnika pa je stopa nezaposlenosti pala sa 6,3 na 6,1 odsto, što je najniži nivo od 2008. godine.

Jun je bio peti uzastopni mjesec rasta broja zaposlenih za više od 200.000. To je najbolji rezultat od vremena “buma” tehnološkog sektora krajem devedestih godina prošlog vijeka.

Na dobre vijesti o zaposlenosti reagovala su i tržišta akcija i indeks Dau Džons je prvi put dostigao 17.000 poena.

Godina je za SAD loše počela i bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u prvom kvartalu je pao za 2,9 odsto u odnosu na ista tri mjeseca 2013. Međutim, poslodavci su nastavili da zapošljavaju i do maja je stopa nezaposlenosti pala na 6,3 odsto a u junu na 6,1 odsto.

Analitičari kažu da rast zapošljavanja potvrđuje da je pet godina nakon što je recesija zvanično završena ekonomija SAD mnogo vitalnija od vodećih ekonomija u Evropi i Aziji.

Ekonomisti smatraju da snažno zapošljavanje u SAD može da podstakne kupovinu robe iz Azije i Evrope i barem malo ojača te ekonomije. U posljednjih godinu dana u SAD je otvoreno gotovo 2,5 miliona radnih mjesta ili u prosjeku 208.000 mjesečno, što je najbrži tempo od 2006.

Junsko zapošljvanje u SAD bilo je “rašireno” po sektorima a skromniji rast bilježi se jedino u građevinarstvu.

Analitičari sa Instituta za ekonomsku politiku ipak procjenjuju da u SAD treba da se otvori još 6,7 miliona radnih mjesta da bi se “održao korak” sa rastom populacije. Izazov za SAD je i kako vratiti više Amerikanaca u radnu snagu.

Naime, mnogi koji su recesiji izgubili posao a nisu našli novi, prestali su da ga traže. Podaci pokazuju da samo 62,8 odsto odraslih radi ili traži posao prema 66 odsto prije krize.

Kada je riječ o ekonomskom rastu, pad BDP u prvom kvartalu 2014. bio je najoštriji od recesije. Ipak, većina ekonomista u drugom kvartalu očekuje rast BDP od solidnih tri do 3,5 odsto.

Ekonomski rast za cijelu 2014. prognozira se na oko dva procenta nakon prošlogodišnjih 1,9 odsto. Na snaženje privrednog rasta, pored većeg zapošljavanja, ukazuju i veća prodaja automobila, rast porudžbina za račun industrije, kao i rast prodaje kuća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *