Finski premijer kaže da im je Jobs “oteo poslove”

Dodajte komentar

Finski premijer Alexander Stubb izjavio je u petak da je osnivač Applea Steve Jobs jako naškodio zapošljavanju u toj nordijskoj zemlji inovacijama koje su iznenadile finske kompanije.

“Oslanjali smo se na dvije stvari: visoku tehnologiju s Nokiom i ‘papirnu  industriju'”, kazao je Stubb švedskom ekonomskom listu Dagens Industri.
“Da, Steve Jobs je oteo naše poslove. Ali to se mijenja. Naša drvna industrija okreće se polako, ali sigurno od papirne mase prema zelenoj energiji, a industrija visoke tehnologije prema igricama”, dodao je.

Steve Jobs bio je osnivač kompanije Apple i jedan je od najutjecajnijih ljudi u svijetu računarske industrije. Preminuo je 2011. u 56. godini.
Stubb je imenovan premijerom krajem juna sa zadatkom da obnovi ekonomiju koje je 2012. i 2013. bilo u recesiji, a u najboljem bi slučaju trebalo doživjeti blagi rast 2014.

Jedan od simbola tih teškoća bio je pad nekadašnjeg svjetskog diva u proizvodnji telefona Nokie koja je u aprilu odsjek mobilne telefonije prodala američkom Microsoftu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *