Odbor RAE razmatra cijene struje

Dodajte komentar

Sjednica Odbora Regulatorne agencije za energetiku RAE, na kojoj će predstavnici energetskih kompanija iznijeti svoje primjedbe na izvještaje o korekcijama dozvoljenih prihoda, počela je danas.

Odbor RAE počeo je u osam sati da razmatra izvještaj o sprovedenom postupku utvrđivanja iznosa korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES, prenosi CDM.

Nakon toga slijede i izvještaji za Elektroprivredu EPCG i Crnogorskog operatora tržišta električne energije COTEE. Sjednica Odbora trebalo bi da se završi do 16 sati.

Predsjedavajući Odbora Branislav Prelević rekao je prije početka sjednice da se ona sastoji iz dva dijela.

“Nakon prvog dijela sjednice koji je otvoren za javnost i na kojem će se raspravljati o izvještajima, na drugom dijelu Odbor će analizirati sve nove navode i činjenice i ukoliko ih smatra relevantnim i opravdanim, uzeće ih u obzir kod donošenja konačne odluke o korekcijama”, kazao je Prelević.

Tako utvrđene korekcije će se, kako je objasnio, uvrstiti u prihode kompanija bilo u pozitivnom ili negativnom smjeru i kao takve transponovati u tarife prema krajnjim potrošačima za narednu regulatornu godinu koja počinje 1. avgusta.

Prelević je saopštio da je Odbor dužan da svoje odluke pošalje kompanijama u narednih pet dana.

“Nakon toga Javni snabdjevač će napraviti predlog tabela sa cijenama i korekcijama koji Odbor usvaja najkasnije do 16. jula, odnosno 15 dana prije stupanja na snagu novih tarifa”, naveo je Prelević.

On je poručio da predstavnici RAE neće objavljivati ni zvanično ni nezvanično nikakve projekcije ili spekulisati sa cijenama prije nego što zvanično odobri tabele sa cijenama, a to je 16. jula.

RAE je 26. juna dostavila svim subjektima izvještaje o iznosima korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda. Kompanije su imale na raspolaganju sedam dana za evidentiranje primjedbi na te izvještaje.

“Danas su pozvane da te svoje primjedbe javno iznesu ili eventualno potkrijepe svoje prethodno iznijete navode dodatnom dokumentacijom”, kazao je Prelević.

RAE je 2. jula 2012. godine donijela odluke o trogodišnjim prihodima i tarifama za četiri regulisana subjekta u elektroenergetskom sektoru.

Tim odlukama je bilo predviđeno da će se tarife za distributivne potrošače za prvu regulatornu godinu povećati u prosjeku 6,79 odsto, odnosno za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima 5,86 odsto.

Za drugu regulatornu godinu predviđeno je povećanje cijena struje za distributivne potrošače 5,2 odsto odnosno za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima 6,17 odsto, a za treću regulatornu godinu 5,09 odsto odnosno za domaćinstva 5,69 odsto.

“Ukoliko se ovi unaprijed utvrđeni prihodi ne ostvare u predviđenom obimu, na kraju regulatorne godine RAE preduzima korigovanje tih prihoda”, rekao je Prelević.

Po tom osnovu odluke iz 2012. godine su pretrpjele određene korekcije nakon prve regulatorne godine, odnosno korigovane su tarife za drugu regulatornu godinu.

“Prema odukama o korekcijama iz jula prošle godine nije došlo do planiranog povećanja od 5,2 odsto odnosno 6,17 odsto već do povećanja od 1,36 odsto odnosno 2,38 odsto. To praktično znači da su se planirane tarife smanjile 3,65 odsto odnosno 3,56 odsto”, saopštio je Prelević.

On je naveo da su se ove godine takođe stekli uslovi za obavljanje korekcija ranije određenih prihoda, jer je RAE dužna da preispita da li se prihodi kompanija ostvaruju prema planiranim veličinama i koriguje ih ukoliko je potrebno.

Nove cijene struje važiće od 1. avgusta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *