MMF: Geopolitički rizici nadvili su crne oblake nad ruskom ekonomijom

Dodajte komentar

Prema posljednjem izveštgaju MMF ruska ekonomija je tokom 2013. godine nastavila rast usporenim tempom, usled strukturnih slabosti i početaka ukrajinske krize. Geopolitička nesigurnost u vezi sa Ukrajinom dovešće do kratkoročnih i srednjoročnih zastoja.

Šef misije MMF za Rusiju Antonio Spilimbergo istakao je da Rusija mora da nadogradi sprovedene ekonomske reforme jer korupcija i administrativni problemi prijete da ugroze napredovanje ruske eknomije. Usporavanja rasta ekonomije započelo je još 2011. godine, a povećana inflacija i kriza na zapadnoj granici zemlje dodatno prijete destabilizacijom finansija.

Uz navedene probleme, put ruske ekonomije u narednom srednjoročnom periodu odrediće i dva veoma bitna faktora: cijena energenata na svjetskim berzama, kao tradicionalno pozitivni pokretač; ali i realizacija reformi državnog penzionog sistema sa kojima se Rusija suočava poput mnogi bivših socijalističkih zemalja sa relativno nepovoljnom demografskom slikom. Reforma penzionog sistema nosi sa sobom veliki dodatni rizik i neophodno je da bude detaljno sprovedena, naghlasio je Spilimbergo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *