Kad roboti pišu finansijske izvještaje!

Dodajte komentar

Najveća i najstarija novinska agencija The Associated Press (AP) zakoračiće u budućnost na zanimljiv način, tako što će angažovati robote da im pišu vijesti o finansijskim izvještima kompanija.

– To su ionako vijesti koje ne trebaju previše pažnje, to su samo brojke koje treba “prebaciti” iz izvještaja u vijest. To će našim novinarima dati više vremena za detaljnije analize i novinarski posao uopšte – tvrde u AP-u.

Uistinu, argument su im brojke, prema kojima stoji da će uz pomoć robota moći “obraditi” kvartaln izvještaje 4400 kompanija, dok su dosad mogli “obraditi” njih svega tri stotine. Takođe, niko neće zbog ovoa dobiti otkaz, što je dokaz da tehnologija i “čovječanstvo” mogu sarađivati na pravi način.

Robote će im dostaviti kompanija Automated Insights za 5,5 miliona dolara, a u svemu učestvuju još i Steve Case te Samsung. Ulog je to koji će AP sigurno vrlo brzo vratiti jer ovime će dodatno “pobjeći” konkurenciji i učvrstiti se na poziciju lidera u svijetu novinarstva.

A možda se za njima povedu i neke druge velike agencije jer sjajna je ideja to što će obavljati posao koji ionako nije tražio od novinara veće znanje ili pažljivo praćenje detalja, ali je zato uzimao vrijeme, umarao i udaljavao novinare od poslova koji su mogli biti mnogo releventniji, korisniji i uopšte vrjedniji za AP i sve one koji koriste tu agenciju.

Također, ovo neće biti prvi put da AP koristi takvu tehnologiju, već su je testirali za “izbacivanje” statističkih podataka vezanih uz sportske događaje, a u tom su se polju pokazali kao tačni i vrlo brzi. Ni to nikoga nije koštalo radnog mjesta, što znači da argumenti kontra ove revolucionarne tehnologije nema.

Možda jedino trebaju strahovati te kompanije čije će izvještaje odsad biti obrađivani mnogo detaljnije pa će novinari možda otkriti pokoju “sočnu” informaciju koju inače ne bi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *