Hrvatska prodaje 3,49 odsto državnog Telekoma

Dodajte komentar

Hrvatska će prodati 3,49 posto dionica HT-a na uređenom tržištu kapitala, objavio je danas putem Zagrebačke burze HT, koji je proslijedio obavještenje Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) da će pokrenuti postupak prodaje više od 2,8 miliona dionica HT-a u vlasništvu države.

HT je danas proslijedio izvještaj CERP-a da je njegovo Upravno vijeće donijelo odluku o pokretanju postupka prodaje 2.859.148 dionica HT-a u vlasništvu Republike Hrvatske, što predstavlja 3,49 posto temeljnog kapitala HT-a, prodajom na uređenom tržištu kapitala, navodi se u saopštenju.

Pritom se podsjeća da je Umirovljenički fond 12. decembra prošle godine prenio 3,49 posto dionica HT-a na vlasnički račun CERP-a koji je Vlada osnovala u julu 2013. godine, a koji je pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom.
HT je danas na Zagrebačkoj burzi objavio i da će s 1. oktobrom ove godine prestati uvrštenje dionica odnosno GDR-ova HT-a na Londonskoj berzi.

Na Zagrebačkoj burzi danas su dionice HT-a imale promet od 1,7 miliona kuna, a cijena im je pala za 3,03 posto, na 147,40 kuna.

Većinski vlasnik HT-a je Deutsche Telekom s udjelom od 51 posto, Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata posjeduje 7 posto, a CERP 3,49 posto dionica, dok ostalih 38,5 posto dionica drže privatni i institucionalni ulagatelji.

O odlukama Upravnog vijeća CERP-a danas su putem Burze saopštili i iz Jadroplova iz kojeg izvještavaju da su aprimili obavještenje da je je Upravno vijeće CERP-a donijelo odluku o početnoj cijeni i sprovođenju postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupovinu 1.146.181 dionice Jadroplova.

CERP je u drugoj polovini februara raspisao javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu 70,03 posto dionica Jadroplova, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je u drugoj polovini svibnmaja a objavio da je za tu kompaniju u roku pristiglo 14 pisama namjere te da su svi zainteresovani ozbiljni investitori.

Tada je DUUDI objavio i da se pokreće drugi krug prodaje, da će na podnošenje obvezujućih ponuda biti pozvani investitori koji su u prvom krugu CERP-u dostavili pisma namjere za kupovinu te da će ti potencijalni investitori moći obaviti due diligence i biće pojedinačno informirani o uslovima prodaje dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *