Epl, Ekson i Gugl kraljevi berze

Dodajte komentar

Epl, Ekson mobil i Gugl nalaze se na čelu svjetske liste po visini tržišne vrednosti, sa 560 milijardi dolara, 432 milijarde i 390 milijardi dolara, respektivno.

Slijedi Majkrosoft, sa berzankom kapitalizacijom od 344 milijarde dolara, pokazuje klasifikacija koju svake godine izrađuje konsultantska kuća Ernst i Jang.

Među top 20 u svijetu, prema tržišnoj vrijednosti, nalaze se tri švajcarske kompanije, Roš (Roće), Novartis i Nestle, piše švajcarski list 24 sata.

Farmaceutski gigant Roš, na kraju juna ove godine, imao je tržišnu vrijednost od 256 milijardi dolara i zauzimao 10. rang u svijetu, a slede farmaceutska kuća Novartis i konditorska kompanija Nestle, sa berzanskom kapitalizacijom od 250 i 245 milijardi dolara, tako da su zauzele 11. i 13. mjesto u svijetu, respektivno.

Ove tri kompanije zajedno vrijede 751 milijardu dolara čime je Švajcarska dospjela na četvrto mjesto u svijetu među top 100 zemalja sa najvećom ukupnom vrijednošću kompanija. A među 300 najskupljih kompanija u svijetu, nalaze se i švajcarske firme Glenkor-Kstrata (123. mjesto), banka UBS (133), Rišmon (167), ABB (194), Kredi suis (231) i Cirih osiguranje (235).

U studiji se dalje navodi da američke grupacije čine blizu polovine (46) od ukupno 100 najvrjednijih u svijetu. Po brojnosti najskupljih firmi, slijede Velika Britanija (11 kompanija) i Kina (8). Na četvrtom mjestu je Njemačka (6 kompanija), a slijede Francuska i Australija sa jednakim brojem firmi (5).

Švajcarska dolazi na sedmo mjesto, koje deli sa Japanom, sa po tri kompanije, a iza njih su Brazil i Kanada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *