Sarkozy i zvanično pod istragom

Dodajte komentar

Protiv bivšeg predsjednika Francuske Nicolas Sarkozyja (59) danas je pokrenuta zvanična istraga u Parizu zbog sumnje da je “trgovao uticajem” kao i drugih nezakonitih radnji u vezi sudskog procesa o finansiranju njegove izborne kampanje.

Tužilaštvo sumnja da je Sarkozy upotrijebio svoj uticaj da dobije informacije o procesu koji se vodi zbog neregularnog finansiranja njegove predsjedničke kampanje 2007. godine, kada je pobijedio, prenijela je agencija Reuters.

To je drugi put da se desničar Sarkozy nađe pod istragom od kako je izgubio predsjednički imunitet, 2012. godine, kada ga je na izborima pobijedio socijalista Francois Hollande. Bivši francuski predsjednik negirao je sve optužbe.

Prema zakonu Francuske, biti pod zvaničnom istragom znači da postoje “ozbiljni ili čvrsti dokazi” o najvjerovatnijoj umiješanosti osumnjičenog u nedozvoljenim radnjama.

Agencija AFP je ocijenila da bi ovakav “dramatičan potez” francuskog tužilaštva mogao da rasprši sve Sarkozyjeve nade u njegov politički povratak.

Do takve odluke optužbe došlo je posle 15 sati ispitivanja Sarkozyja, što je prvi slučaj da se bivši francuski šef države odvede u pritvor radi krivične istrage.

Sarkozy je pritvoren u policijskoj stanici u predgrađu Pariza i posle dugog ispitivanja rano jutros odveden je pred sudiju, koji je odredio zvaničnu istragu zbog korupcije i “trgovine uticajem”, navela je francuska agencija.

Ako bi ga sud proglasio krivim, Sarkozy bi mogao da bude osuđen do 10 godina zatvora.

I Sarkozyjev advokat i dvojica sudija su u pritvoru od ponedeljka, radi saslušanja u okviru istrage o “trgovini uticajem” i “kršenju tajnosti istrage”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *