Ovim se služe lanci brze hrane

Da li ste nekada iznenada osjetili poriv za hamburgerom ili voćnim šejkom? Možda to i nije slučajnost. Iako subliminalne poruke uglavnom spadaju u domen fikcije, fast fud restorani imaju svoje suptilne trikove kojima privlače kupce i podstiču ih na veću potrošnju.

Korišćenje toplih boja – Pretpostavka kako tople boje podstiču apetit možda i nije bez temelja. Ako posmatrate fast-fud lance primijetićete da je njihovo uređenje, ali i ambalaža proizvoda uglavnom u crvenim, narančastim i žutim tonovima. Dovoljno je navesti primer Mekdonaldsa.

Efekat dobrog mirisa – Veliki dio našeg čula ukusa zapravo zavisi od mirisa, zato ne iznenađuje veliki naglasak na mirisnim aromama u lancima brze hrane. Prijatan i privlačan miris hrane jedno je od glavnih ‘oružja’ restorana i velik broj potrošača teško će mu odoljeti.

Privlačne fotografije – Slika govori više od riječi, zato i ne iznenađuju uljepšane fotografije hrane i pića koje viđamo u restoranima. Naravno, hamburger koji će vam biti poslužen ne izgleda tako dobro kao onaj na slici, ali kada sjednete za sto to više nije bitno jer ste ga već ionako – platili.

Posebne ponude – Hamburger, pomfrit i sok možda zajedno koštaju manje nego da ste ih kupovali odvojeno, ali to još uvjek znači više novca za restoran nego da ste naručili samo jedan od navednih artikala. Vi mislite da ste dobro prošli, dok restoran u sklopu posebnih ponuda i menija proda više napitaka.

Primamljivi nazivi i opisi – Gotovo sva hrana i napitci u fast-fud restoranima dolaze uz primamljive nazive ili opise, koji uglavnom sadrže klišeizirane pridjeve poput ‘aromatično’ ili ‘bogato’. Da to ne djeluje na kupce, vjerovatno ne bi bilo tako.

Check Also

Preraspoređuju 2,5 milijarde eura, na naplatu stigli Abu Dabi fond i manjak u opštinskim kasama

Budžetski priohodi procijenjeni od 2.496 milijardi eura treba da budu preraspoređeni u okviru pet segmenata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.