MMF: Austrija da razmisli o uskraćivanju garancija za dugove Hypo-a

Dodajte komentar

Austrija bi trebala dobro promisliti prije no što uskrati garancije na 890 miliona eura duga Hypo Alpe Adria Banka s nižim prioritetom naplate za koji je jamstva izdala bančina matična zemlja Koruška, poručili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Premda osmišljeno i planirano kao izolovani slučaj, prisutan je rizik da će to uskraćivanje jamstava dovesti pod znak pitanja slične garancije ostalih lokalnih tijela”, navodi MMF u juče predstavljenom sažetku godišnjeg pregleda za austrijsku ekonomiju.

Austrija otklanja kritike argumentom da se time u finansiranje gašenja banke – uz poreske obveznike – uključuju i ulagači.

Austrija je bila primorana nacionalizirati Hypo 2009. godine. Bančinih 18 milijardi eura imovine biće prebačeno u takozvanu lošu banku u drugoj polovini godine, u skladu s preporukama MMF-a, podsjeća Rejters.

“Posmatrano u širem kontekstu, vrlo smo zadovoljni napretkom postignutim u Hypou”, napominje ipak čelnik MMF-ova izaslanstva Bas Bakker novinarima u austrijskoj prestolnici.

Guverner austrijske centralne banke Ewald Nowotny kazao je kako je odluka da se ne dopusti propast Hypoa, kao jedna od opcija koju je vlada nedeljama razmatrala, u potpunosti u skladu s MMF-ovim preporukama.

MMF je austrijskoj ekonomiji blago snizio prognoze rasta u ovoj godini, na oko 1,5 posto, s ranije prognoziranih 1,7 posto, a vladi je ponovo poručio da treba ojačati kontrolu nad državnim financijama i ubrzati restrukturisanje posrnulih banaka.

Vlada u Beču je od izbijanja krize u 2008. godini u potpunosti ili djelimično nacionalizovala tri zajmodavca, uključujući Hypo, što je dijelom bila posljedica snažne izloženosti austrijskog bankovnog sektora rizičnijim evropskim tržištima u nastajanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *