Medvedev predviđa…

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predvidio je “veliku gasnu krizu na jesen” zbog nerešnih pitanja gasa između Rusije i Ukrajine.

“Ukrajina ne plaća za gas. Njen dug je ogroman. Oni uzimaju gas iz podzemnih rezervoara. Na jesen će biti velika gasna kriza”, napisao je Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dalje ocijenio na toj društvenoj mreži da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko napravio dramatičnu grešku kada je odbio da produži prekid vatre između snaga vjernih Kijevu i proruskih pobunjenika na istoku zemlje. Prekid vatre istekao je u noći od ponedeljka na utorak.

Sada će biti mnogo teže vratiti se pregovorima, rekao je Medvedev.

U Berlinu se sastaju ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke da pokušaju da nađu način za izlazak iz ukrajinske krize.

Osvrćući se na sporazum o pridruživanju koji je Ukrajina potpisala sa Evropskom unijom 27. juna, Medvedev je rekao da je to njeno pravo ali da je pravo Rusije da pređe na novi način funkcionisanja sa Ukrajinom, odnosno da “zaštiti svoje tržište”.

Rusija je prekinula dotok gasa Ukrajini 16. juna posle neuspjeha poslednjih pregovora, što bi moglo da utiče i na snabdijevanje Evrope gasom za nekoliko mjeseci, navodi agencija Frans pres.

Oko jedna trećina gasa koji se koristi u Evropi dolazi iz Rusije. Skoro pola izvoza prelazi preko Ukrajine, zbog čega je bilo poremećaja u snabdijevanju Evrope tokom “gasnih ratova” između Moskve i Kijeva 2006. i 2009. godine.

Check Also

Lista 100 najboljih vina na svijetu

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *