Islamska razvojna banka revidirala pristup finansiranju infrastrukture

Dodajte komentar

Islamska razvojna banka (Islamic Development Bank – IDB) na završenom Poslovnom forumu u Džedi saopštila je da će revidirati pristup finansiranju infrastrukturnih projekata u narednom razdoblju. IDB će od sada odluke o finansijskom ulaganju donositi prema ekonomskom razvoju u regijama dužnika, prenosi bosanskohercegovačka novinska agencija Patria (NAP).

Takav pristup negativno će uticati na finansiranje u zemljama kao što su Mauretanija, Zapadna Sahara, Bosna i Hercegovina i Bangladeš, jer banka neće finansirati infrastrukturne projekte u područjima koja nemaju perspektivu ekonomskog razvoja.

IDB će intenzivirati aktivnosti istraživanja tržišta prije donošenja odluke o potencijalnom investiranju kako bi se osigurala stabilnost projekata koji se finansiraju.

Zbog toga će Islamska razvojna banka održati treninge za svoje istraživače i osoblje grupe za implementaciju projekata. Grupa za implementaciju projekata postaće ključna karika u odobravanju projekata IDB-a, a standardi i zahtjevi u skladu su s praksom drugih organizacija, kao što je Svjetska banka, navodi Patria.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *