Sigurna investicija?! Njemci i Austrijanci masovno kupuju zlato!

Sve veći broj Nemaca i Austrijanaca kupuje zlato, čija cijena za uncu (31,10 grama) trenutno iznosi oko 960 eura, što je znatno manje nego u jesen 2012. kada je unca koštala oko 1.400 eura.

Investitori, ali i obični građani, koriste pad cijene zlata, u nadi će ona uskoro opet skočiti. U to ih uvjeravaju i neki bankarski specijalisti za ovo tržište, koji kažu da su zlato uglavnom prodali svi koji su imali veće količine za prodaju. Istovremeno, količina zlata u opticaju veoma sporo raste, pa je sigurno da će cijena ponovo ići gore.

Inače, potražnja za zlatom konstantno raste. Istraživanja pokazuju da je, od početka 20. vijeka do danas, svaki čovjek u svijetu, u prosjeku, posjedovao između 0,6 unci i 0,85 unci. U vrijeme neočekivanih političkih ili ekonomskih turbulencija, zlato je faktor stabilnosti. Ono je posljednja visokolikvidna rezerva koja može da se proda u bilo koje vreme. Većina eksperata savjetuje imućnijim ljudima da imaju određeni dio imovine u zlatu.

Bečki filharmoničari“ (na slici) jedan je od prodavanijih investicionih zlatnika u svijetu. Sadrži jednu uncu skoro potpuno čistog zlata (999/1000); nominalni natpis na zlatniku je 100 eura, ali se prodaje u skladu s berzanskom cijenom zlata, koja je krajem juna iznosila oko 960 eura za čistu uncu.

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.