Sigurna investicija?! Njemci i Austrijanci masovno kupuju zlato!

Dodajte komentar

Sve veći broj Nemaca i Austrijanaca kupuje zlato, čija cijena za uncu (31,10 grama) trenutno iznosi oko 960 eura, što je znatno manje nego u jesen 2012. kada je unca koštala oko 1.400 eura.

Investitori, ali i obični građani, koriste pad cijene zlata, u nadi će ona uskoro opet skočiti. U to ih uvjeravaju i neki bankarski specijalisti za ovo tržište, koji kažu da su zlato uglavnom prodali svi koji su imali veće količine za prodaju. Istovremeno, količina zlata u opticaju veoma sporo raste, pa je sigurno da će cijena ponovo ići gore.

Inače, potražnja za zlatom konstantno raste. Istraživanja pokazuju da je, od početka 20. vijeka do danas, svaki čovjek u svijetu, u prosjeku, posjedovao između 0,6 unci i 0,85 unci. U vrijeme neočekivanih političkih ili ekonomskih turbulencija, zlato je faktor stabilnosti. Ono je posljednja visokolikvidna rezerva koja može da se proda u bilo koje vreme. Većina eksperata savjetuje imućnijim ljudima da imaju određeni dio imovine u zlatu.

Bečki filharmoničari“ (na slici) jedan je od prodavanijih investicionih zlatnika u svijetu. Sadrži jednu uncu skoro potpuno čistog zlata (999/1000); nominalni natpis na zlatniku je 100 eura, ali se prodaje u skladu s berzanskom cijenom zlata, koja je krajem juna iznosila oko 960 eura za čistu uncu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *