Opozicija traži kolektivne ostavke KHOV

Dodajte komentar

Poslanici opozicionih partija u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet tražili su od predstavnika Komisije za hartije od vrijednosti KHOV da podnesu kolektivnu ostavku, jer smatraju da su oni odgovorni za stanje na crnogorskom tržištu kapitala.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić je na sjednici Odbora kazao da se opravdanje za postojeće stanje na tržištu kapitala, koje vodi njegovom raspadu, ne može tražiti u zakonskoj regulativi, već da je za to odgovorna KHOV, prenosi CDM.

“Predstavnici KHOV-a treba da podnesu kolektivnu ostavku, pa da se onda krene sa izmjenom zakonske regulative u toj oblasti“, rekao je Bojanić na sjednici Odbora koji nije podržao Godišnji izvještaj o radu Komisije i stanju na tržištu hartija od vrijednosti sa finansijskim izvještajem za prošlu godinu.

On smatra da KHOV, koja već 12 godina radi u istom sastavu, od starta nije formirana na pravi način, kao i da u Izvještaju o njenom radu za prošlu godinu ne vidi ništa dobro, s obzirom na činjenicu da su gubici za prošlu i 2012. godinu dostigli skoro milion eura.

“Šta još treba da se desi pa da priznate da ste odgovorni za postojeće stanje na tržištu kapitala“, pitao je Bojanić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poslanik Demokratskog fronta DF Milutin Đukanović tvri da tržište kapitala u Crnoj Gori ne postoji, dok je privatizacija kriminalni i koruptivni proces koji je državu ostavio bez privrednih dobara.

“Kad tad, bilo koja vlast u Crnoj Gori imaće obavezu da utvrdi šta se desilo sa imovinom koja je nekada bila državna. Ko je za to kriv? Kriva je Vlada, koja vedri i oblači, a bliskim partnerima obezbjeđuje sve“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je KHOV postala sama sebi svrha i da svoj posao ne obavlja na pravi način, zbog čega bi njeni predstavnici trebalo da podnesu kolektivnu ostavku.

Đukanović je, na komentar poslanika Demokratske partije socijalista DPS Zorana Jelića da bi svako ko ima saznanja o tome da je privatizacija u Crnoj Gori bila korupcionaška trebalo da to dokaže, saopštio da poslanici nijesu istražni organi.

“To je posao tužilaštva. Poslanici su tu da ukazuju na greške koje uoče“, rekao je Đukanović i dodao da ni jedan privatizacioni proces koji je razmatran na sjednicama skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nije dobio pozitivnu ocjenu.

Jelić je kazao da to nije tačno i da Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije ocjenjuje da li je privatizacioni postupak urađen u skladu sa zakonom, a na da li je on bio uspješan.

On smatra i da ključni problem kada je riječ o postojećem stanju na crnogorskom tržištu kapitala činjenica da je kolateral, koji se kao obezbjeđenje za kredite nalazi kod određenih banaka, predstavlja najlikvidnije i najkvalitetnije hartije od vrijednosti.

Jelić je naveo i da bi trebalo uraditi sve što je neophodno da se obezbijede podsticajne mjere koje bi doprinijele da dobrovoljni privatni penzioni fondovi u Crnoj Gori zažive.

Poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović tražio je od predstavnika KHOV-a da objasne situaciju u vezi sa transformacijom investicionog fonda Trend, kao i ko je odgovoran za odlaganje usvajanja zakona o tržištu kapitala.

Predsjednik KHOV-a Zoran Đikanović saopštio je da se pred Upravnim sudom trenutno vodi spor kada je riječ o fondu Trend, koji iz određenih administrativnih razloga nije transformisan.

On je objasnio da su novi vlasnici fonda bezuspješno pokušali da ga registruju u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), zbog čega se sada vodi sudski postupak.

Novi vlasnici fonda nijesu mogli da ga registruju u CRPS-u jer se tamo kao izvršni direktor Društva za upravljanje i dalje vodi Mihailo Madžarević, koji više nema udjela u Trendu, niti obavlja tu funkciju. Na osnovu njihovog zahtjeva, u toku su postupci koji bi trebalo da omoguće da se poništi staro rješenje o likvidatoru fonda.

Američki fondovi Kingstown Partners Master, Newtyn Partners, Ktown LP, Kingstown Partners II, Newtyn TE Partners i Frontier Market Select Fund II, su u januaru od Hypo Alpe Adria banke za 3,6 miliona eura kupili udio u Trendu i 100 odsto u Društvu za upravljanje tim fondom.

Đikanović je ocijenio da je crnogorsko tržište kapitala u prošloj godini funkcionisalo u otežanim okolnostima, zbog dugotrajne ekonomske krize, što je doprinijelo smanjenju ukupnog prometa.

On je naveo da je ukupan promet na Montenegroberzi u prošloj godini bio šest odsto manji nego u 2012. godini i iznosio oko 30 miliona EUR, što je posljedica procesa transformacije investicionih fondova, ali i činjenica da je dobar dio kolaterala kod banaka bio zamrznut.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *