Na Kubi prodato 50 automobila u pola godine

Dodajte komentar

Kubanska je vlada prije pola godine usvojila zakon kojim je uklonila ograničenja na kupovinu automobila, ali je zbog nevjerovatnog poskupljenja u tom razdoblju u cijeloj zemlji prodato samo 50 automobila i četiri motocikla, pokazuju državni podaci.

Kubanci, frustrirani ograničenjima na kupovinu strane robe, jedva su dočekali da zakon stupi na snagu, sve dok nisu vidjeli da su im cijene skočile za 400 posto.

Kubanske su vlasti najavile da će 75 posto prihoda od prodaje automobila investirati u zloglasni državni transportni sistem, ali teško da će od toga imati ikakve koristi jer je u šest mjeseci prodato automobila za samo 1,28 miliona dolara.

Kubanci su prije 1. januara morali tražiti dozvolu da od ovlašćenih državnih prodavaca automobila kupe novo vozilo. Oni sada prodaju i nove i polovne automobile.

Većina prodatih automobila ove godine odnosi se na polovna vozila s prosječnom cijenom od 23.759 dolara.

Prosječna plata zaposlenih u državnim preduzećima na Kubi iznosi 20 dolara i rijetki su oni koji mogu i pomisliti na kupovinu novog vozila.

Kuba je postupno liberalizirala svoje tržište automobila. Tek od 2011. ljudi su mogli između sebe trgovati rabljenim automobilima. Prije toga, samo automobili koji su bili na Kubi prije revolucije 1959. godine mogli su se slobodno kupovati i prodavati, što objašnjava zašto je na ulicama bilo toliko ‘retro’ američkih automobila iz 50-ih godina.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *