Ustavni sud i Skupština da odluče o PDV-u na kocku

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija apeluje na Skupštinu Crne Gore i Ustavni sud da sa posebnom pažnjom i prioritetno odluče o pitanju utvrđivanja poreza na dodatu vrijednost u oblasti igara na sreću.

Tokom procedure usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost Skupština je usvojila amandman poslanika, kojim se brišu izuzete djelatnosti igara na sreću i zabavnih igara u članu 27 stava sedam Zakona.

“Na taj način je utvrđena obaveza plaćanja poreza na dodatu vrijednost priređivačima igara na sreću, čiji je status regulisan Zakonom o igrama na sreću i koji nijesu bili obveznici plaćanja ovog poreza u poreskom sistemu Crne Gore“, podsjećaju u Ministarstvu finansija.

S tim u vezi, Ministarstvo finansija je uputilo dopis Ustavnom sudu, sa pitanjem ustavnosti spornih odredaba Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je utvrđena obaveza plaćanja poreza na dodatu vrijednost priređivačima igara na sreću.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministarstvo finansija je Ustavnom sudu predložilo i održavanje sastanka, kako bi zajednički razmotrili aktivnosti u vezi sa potencijalno spornim odredbama, u dijelu plaćanja poreza na dodatu vrijednost.

“Obavještenje o pokrenutoj ocjeni ustavnosti člana 27 stava sedam Zakona je dostavljeno i predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i premijeru Milu Đukanoviću“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, predstavnici Minis skupštinskogtarstva finansija, Poreske uprave i Uprave za igre na sreću, na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koja je održana 30. jula 2013. godine, nijesu podržali prijedlog za uvođenje poreza na dodatnu vrijednost za igre na sreću.

Predstavnici Ministarstva finansija su tokom skupštinske rasprave podržali prijedlog za uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću.

“Uz svo razumijevanje postojećeg stanja i pitanja utvrđivanja poreza na dodatu vrijednost u oblasti igara na sreću, Ministarstvo finansija i Poreska uprava nisu ovlašćeni da ocjenjuju ustavnost zakona koje usvaja Skupština Crne Gore kao najviši organ zakonodavne vlasti. Takođe, Ministarstvo finansija kao organ izvršne vlasti i uprave u njegovom sastavu su u obavezi da primjenjuju sva važeća zakonska rješenja koje je donijela Skupština Crne Gore“, zakljuluju u Ministarstvu finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *