Putin vratio snagu Rublji

Dodajte komentar

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u Beču podržao mirovni plan za Ukrajinu i zatražio opoziv odluke o slanju vojske, kurs rublje naglo je skočio u odnosu na dolar i euro i dostigao januarski nivo od prije početka ukrajinske krize.

Dva glavna ruska berzanska indeksa MMVB (Moskovska međubankarska devizna berza) i RTS (Ruska trgovačka berza) “porasla” su za 2,2 odsto, odnosno 3,8 odsto – na 1.421, odnosno 1.518 bodova.

Jačanje rublje uticalo je na povećanje potražnje za obveznicama. Dugoročne obveznice poskupjele su otprilike za 50 baznih bodova.

Takođe, vrijednost akcija “Gazproma” za samo jedan dan porasla je za 4,1 odsto!

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rejtinzi finansijskih instrumenata uračunavaju sve faktore i očekivanja investitora, pa i rizike.

Tokom posljednjih mjeseci, glavni stimulans promjena na ruskom tržištu bili su geopolitički rizici vezani uz sukob u Ukrajini – navode ekonomski analitičari.

Odustajanje Vladimira Putina od slanja trupa na jugoistok Ukrajine pozitivno je uticalo na rast rublje.

Podršku ruskoj valuti, kao i ranije, pruža visoka cijena nafte, oko 114 dolara za “brent“.

Stručnjaci očekuju da će rublja u periodu koji slijedi nastaviti da raste, a izjave Vladimira Putina smanjiće vjerovatnoću da EU uvede nove ekonomske sankcije.

Kontinuitet sličnih koraka dobre volje mogao bi imati pozitivan učinak na sveukupni imidž Rusije, što u daljoj perspektivi može postati jedan od argumenata za odluku da se investira u Rusiju – smatraju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *