Milijarder nema mira zbog nejednakosti

Dodajte komentar

Milijarder iz Hongkonga Li Ka Šing, 15. najbogatiji čovjek svijeta (34,6 milijarde dolara), izjavio je da često ne može da spava zbog sve veće nejednakosti u svijetu.

Li, koji je prevalio put od siromašnog dječaka do čovjeka koji je stvorio imperiju, rekao je studentima Univerziteta Šantu u kineskoj provinciji Gvangdongu da nejednakost “prijeti da postane normalna” ukoliko izostane reakcije svijeta.

“Imam 85 godina, idem ka 86. godini. Osjećam da sam blagosloven što sam za života vidio više nego što mogu da zapamtim, srećan sam što pamtim više nego što sam video. Zašto su mi noći besane u Hongkongu? Zato što se plašim da će, ako svijet ne reaguje, sve raširenija nejednakost u imovinskom smislu, ali i po pitanju životnih prilika, postati nešto normalno i prihvatljivo”, rekao je Li.

U Hongkongu od 1,3 miliona stanovnika, petina živi ispod granice siromaštva. Globalno, dvije trećine svjetske populacjie posjeduje manje od 10.000 dolara u vrijednostima, što je oko 0,03 odsto ukupnog Lijevog bogatstva teškog 34,6 milijarde dolara.

“Ono što me uznemirava jeste činjenica da se povjerenje, temelj prosvećenog društva, raspada pred našim očima. Bez osnovnog povjerenja, društvo će upasti u silaznu, bolnu spiralu”, rekao je još Li.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *