Krediti u eurozoni ponovo smanjeni u maju uprkos ECB-ovim mjerama

Dodajte komentar

Krediti pomaćinstvima i preduzećima u eurozoni ponovo su smanjeni u maju, i to još snažnije nego u prethodnom mjesecu, pokazali su danas objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB) koja je nedavno preduzela niz mjera kako bi preokrenula takav trend.

Krediti privatnom sektoru u eurozoni smanjili su se u maju za dva posto u odnosu na isti mjesec lani, izvijestio je ECB. U travnju pali su 1,8 posto.

Ponuda novca, iskazana pokazateljem M3, porasla je pak na godišnjoj razini jedan posto, nešto snažnije nego u aprilu kada je uvećana 0,7 posto.

Evropska centralna banka nedavno je snizila ključne kamatne stope na novu rekordnan nivo od 0,15 posto a uvela je i negativnu kamatu na depozite banaka od 0,1 posto i proširila popis imovine koju prihvata kao kolateral za kredite kako bi potaknula kreditiranje posebno malih i srednjih preduzeća u eurozoni.

Današnji podaci pokazuju da te mjere zasada nisu posigle željeni cilj protoka kredita prema realnoj ekonomiji.

U banci ocjenjuju da će vjerovatno tek krajem godine znati jesu li postigli cilj, najavivši po potrebi i nove mjere. Upravno vijeće ECB-a sastaje se u četvrtak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *