EU tržišta: easyJet gubitnik dana, indeksi u minusu

Dodajte komentar

Evropski berzanski indeksi oslabili su u današnjem promjenjivom trgovanju, pritisnuti padom cijena dionica u bankarskom i sektorima putovanja i odmora. Londonski Ftse indeks oslabio je tako 0,14 posto, na 6.748 bodova, a na gubitku je bio i pariški CAC, spustivši se za 0,3 posto, na 4.423 boda. Frankfurtski DAX bio je pak na dobitku, od 0,18 posto, popevši se na 9.832 boda.

Najveći gubitnik bio je evropski bankarski sektor, s padom odgovarajućeg indeksa za jedan posto, na čelu s dionicama četvrte po veličini talijanske banke Banco Popolare, čija je dionica oslabila 4,2 posto.

Taj pad je podstakla izjava bančinog izvršnog direktora Piera Francesca Saviottija da je banka zasada otkazala prodaju ogranka s lošim zajmovima i da će razmotriti prilike za spajanja nakon što Evropska centralna banka (ECB) dovrši provjere finansijskog sektora u eurozoni.

“Tržišta ne vole takve vijesti pred nadolazeće provjere otpornosti banaka na šokove. Ako banka ne uspije pronaći kupca spremnog platiti priželjkivanu cijenu, ulagači počnu sumnjati u kvalitet imovine i nagađati da su možda potrebni i daljni otpisi nužni”, kazao je Gerhard Schwarz, čelnik strategije za dionice u Baader Banku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od sektora gubitnika izdvaja se i onaj putovanja i odmora, s prosječnim padom cijena dionica od 0,8 posto. Predvodi ga diskontni prijevoznik easyJet s padom cijene dionica za 5,8 posto nakon što im je Bank of America Merrill Lynch snizila investicijski rejting.

Na strani dobitnika isticao se pak nizozemski konglomerat Philips, s rastom cijena dionica od 2,4 posto nakon što je izvijestio o spajanju ogranaka za LED rasvjetu i rasvjetna tijela u automobilskoj industriji u samostalnu podružnicu koja bi mogla biti izdvojena.

Evropske dionice od sredine marta su značajnije ojačale jer su im podršku pružale nove podsticajne mjere ECB-a, no oslabile su prošle nedelje nakon razočaravajućih podataka o američkom ekonomskom rastu a ulagače je zabrinulo i nasilje u Iraku.

Uprkos prošlonedeljnom povlačenju s tržišta, ulagači su i dalje optimistični na duži rok. Rojtersova anketa objavljena prošle nedelje pokazala je da su ulagači optimistični u pogledu dionica u drugoj polovini godine u kojoj očekuju nastavak uzleta uz pomoć ECB-ovih podsticajnih mjera.

Indeks Tokijske berze Nikkei ojačao je 0,44 posto, na 15.162 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *