Cilj Rusije i Kine – 200 milijardi

Dodajte komentar

Rusija i Kina mogu dostići trgovinski promet od 200 milijardi dolara prije 2020. godine, rekao je danas zamjenik predsjednika vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

“Imamo zadatak koji su zadali lideri Rusije i Kine da do 2020. godine obim naših trgovinsko-ekonomskih odnosa dostigne 200 milijardi dolara”, kazao je on prilikom susreta vicepremijera Rusije i Kine sa gubernatorima i poslovnim ljudima dvije zemlje, u okviru prve Rusko-kineske izložbe Ekspo otvorene danas u kineskom gradu Harbinu.

Rogozin smatra da, ako se bude išlo tako brzim tempom i ako se budu razvijali veliki, prije svega, infrastrukturni projekti koji će omogućiti da se povežu energije Rusije i Kine, ta cifra može da se dostigne i ranije, prenio je Itar tas.

Potpredsjednik ruske vlade očekuje da će se i Ekspo proširivati. Prema njegovim riječima, i vlada Rusije i Državni savet Kine pružiće punu i ličnu podršku ruskim i kineskim organizatorima velikih investicionih projekata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Obim trgovinskog prometa između Rusije i Kine povećan je u periodu januar-maj ove godine 1,8 odst u odnosu na isti period 2013. godine, saopštila je danas Glavna uprava carina Narodne Republike Kine.

Kineski izvoz u Rusiju povećan je u tom periodu 1,6 odsto i dostigao 114 milijardu juana (18,55 milijardi dolara), a uvoz iz te zemlje je porastao dva odsto, na 111,89 milijardi juana (18,30 milijardi dolara).

Kina je tako zabilježila suficit u trgovanju sa Rusijom od 2,19 milijardi juana, što je dva odsto manje od suficita ostvarenog u prvih pet mjeseci prošle godine, navedeno je u saopštenju Carinske uprave Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *