Bankarska kriza u Bugarskoj, vlast tvrdi da je štednja sigurna

Dodajte komentar

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev uvjeravao je u nedjelju građane da je njihova štednja u bankama sigurna i da država za nju u cijelosti garantuje, u poruci iza koje su stali centralna banka i glavne političke stranke nakon navale štediša na šaltere dviju velikih banaka.

Povlačenje uloga izazvalo je bojazan za finansijsku stabilnost najsiromašnije članice EU-a, a vlasti navelo da svim silama pokažu Bugarima kako kontrolišu situaciju prije ponovnog otvaranja banaka.

Centralna banka je saopštila da je navala štediša u Poslovnu komercijalnu banku (Corpbank) i Prvu investicionu banku dio namjernih i sistematskih pokušaja destabilizacije bugarskog bankarskog sistema. Najavila je da će preduzeti sve mjere za zaštitu ušteđevina.

“Novac građana i kompanija u bugarskim bankama je siguran i garantovan. Banke će nastaviti normalno raditi”, rekao je Plevneliev na konferenciji za novinare nakon višesatnih razgovora s čelnicima političkih stranaka, ministrom finansija i vodećim ljudima centralne banke.

Bankarska kriza poklopila se s političkom nestabilnošću izazvanom najavom socijalističke vlade premijera Plamena Orešarskog da će dati ostavku i predložiti prijevremene izbore 10. oktobra.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Plevneliev je rekao da će raspustiti parlament i imenovati prelaznu vladu 6. avgusta nakon što Orešarski da ostavku.

Bugarska je pokrenula istragu o tome tko stoji iza navale štediša na banke, odnosno ko im je slao elektroničku poštu i telefonske poruke podstičući strah za štedne uloge.

Centralna banka preuzela je prošloga vikenda kontrolu nad četvrtom najvećom bankom u Bugarskoj Corpbank, pošto su štediše, podstaknute medijskim napisima o sumnjivim poslovima banke, potrčali na šaltere i povlačili svoju štednju. Uprava je opovrgla bilo kakvo loše poslovanje.

Navala na Corpbank otkrila je sve slabosti upravljanja ekonomijom u Bugarskoj. Ta je zemlja 2007. ušla u EU., ali se nije rješila korupcije koja otežava sprovođenje reformi za oživljavanje slabe ekonomije.

Uprkos političkim i ekonomskim problemima, bugarski i međunarodni ekonomisti kažu da naciji od 7,5 miliona ljudi ne prijeti ekonomski slom.

Bugarska je jedna od najmanje zaduženih članica EU-a, njena centralna  banka se smatra učinkovitom, a kurs leva vezan je uz euro što znači da je zaštićen od kriza na finansijskim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *