Autoput: Čeka se odgovor Kineza

Dodajte komentar

Predstavnici crnogorske Vlade i EXIM banke još pregovaraju o modelu finansijske konstrukcije za auto-put Bar-Boljare i za sada ne raspolažu informacijom kada bi mogao da stigne odgovor kineske strane. Do dobijanja zvaničnog stava banke ne možemo davati ocjene niti detaljnije govoriti o saradnji, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

„Za sada ne raspolažemo informacijom kada bi mogao da stigne odgovor od potencijalnog finansijera projekta izgradnje auto-puta Bar-Boljare, kineske EXIM banke, jer su u toku pregovori i razmj ena informacija o modelu finansijske konstrukcije i samom auto-putu“, naglasili su iz Ministarstva finansija.

Iz ovog resora Vlade su dodali da imaju aktivnu komunikaciju sa ovom kineskom bankom koja razmatra sve aspekte izgradnje auto-puta i transakcije.

Nakon što kineska banka proslijedi nacrt ugovora o finansiranju projekta, dodaju iz Ministarstva, započeće pregovori o detaljima.

Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), koja treba da izvodi radove, prvorangirane su na tenderu za gradnju auto-puta Bar-Boljare. One su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura.

Kineska Exim banka je ranije ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *