NLB nije davao lažna obećanja o Agrokorovim obvezama prema zaposlenima Mercatora?

Dodajte komentar

Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) demantovala je jučeizjave vodeće slovenske sindikalne centrale da je predsjednik njene uprave Janko Medja davao lažna obećanja u pogledu obveza koncerna Agrokor nakon preuzimanja Mercatora, a u vezi s budućim brojem zaposlenih u vodećem slovenačkom trgovačkom lancu.

“Što se tiče očuvanja radnih mjesta uz Mercatoru, Medja nikad i nikom nije izjavio niti dao garancije da će nakon spajanja dviju trgovačkih mreža broj zaposlenih u Mercatoru ostati isti”, naveo je NLB u saopštenju za javnost.

Iz NLB-a su saopštili da je Medja samo izjavio kako se sinergijski efekti nakon spajanja Akrokora i Mercatora neće temeljiti na otpuštanju zaposlenih te da se Agrokor obvezao radno poštovati ugovor koji su sindikati postigli s Mercatorovom upravom, a odnosi se na broj zaposlenih i restrukturiranje kompanije.

Iz NLB-a su zatražili da predsjednik Saveza samostalnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič zato opozove tvrdnje da je Medja u pogledu broja zaposlenih nakon spajanja Konzuma i Mercatora “lagao” i iznosio nepostojeće odredbe u kupoprodajnom ugovoru.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Semolič je zbog prodaje Mercatora koncernu Agrokor, a svojih 10 posto Mercatorovih dionica prodao je i NLB, od odlazeće vlade tražio da smijeni Mercatorovu upravu i direktora Medju.

Koncern Agrokor kupio je većinski udio u Mercatoru za ukupno 544 miliona eura. Od toga se 324 miliona lijuna eura odnosi na stiecanje stopostotnog vlasništva, 200 milioona eura za smanjenje finansijskih obaveza Mercatora, a 20 miliona za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Vlasnik i direktor koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je za slovenačku televizijsku postaju Planet TV da će od Mercatora napraviti najuspješniju kompaniju u regiji i da je spajanje s Agrokorom potez koji će donijeti korist potrošačima u Sloveniji i regiji.

Dodao je da se u petak u Ljubljani odmah nakon isplate većinskih dioničara sastao sa sindikatima koji su ovih dana protestirali protiv prodaje te s Mercatorovom upravom.

“Kada sam odlazio svi smo plakali, i oni i ja. Željeli su da ostanem s njima. Mislim da su oduševljeni. Uvjeren sam da će to biti odlično savezništvo i da će to biti u interesu svih potrošača u Sloveniji i regiji”, istakao je Todorić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *