Crna Gora želi u Arapsku ligu

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada planira do septembra zatražiti status zemlje gosta u okviru Arapske lige kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta, a sve s ciljem – više investicija.

Zajedno sa kraljevskom porodicom iz Abu Dabija, Atlas grupa uložila je oko 150 miliona eura u izgradnju Atlas kapital centra u Podgorici. No planiraju i novi projekat na primorju, vrijedan preko 200 miliona eura.

“To je jedna lokacija na moru koju šeik Muhamed treba da gradi za svoje potrebe. To je jedan kompleks, rizort koji će se sastojati od privatnih vila do hotela koji će se nalaziti na crnogorskoj obali”, kazao je za Al Jazzeru direktor Atlas grupe Duško Knežević.

Direktan kontakt i bolja saradnja sa državama arapskog svijeta, glavni je razlog što će Crna Gora u septembru zatražiti status gosta u okviru Arapske lige.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Kroz koje možemo ostvariti neposredan uvid u ono što radi Arapska liga, u politiku koju vode, a koja može biti važna za našu diplomatiju. Takođe, otvaraju se učešća naših visokih zvaničnika na sastancima Arapske lige, gdje se takođe mogu ostvariti bilateralni kontakti”, kazao je Pavle Karanikić iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Saradnja Crne Gore i arapskih zemalja intezivirana je poslednjih godina. Podaci Privredne komore pokazuju da je od 2007. do 2013. godine u Crnu Goru ušlo oko 80 miliona eura arapskih investicija.

Zato bi članstvo Crne Gore u Arapsku ligu, kažu ekonomisti, našoj zemlji donijelo nove investicione šanse.

“Mislim da Crna Gora može imati koristi, ne direktne, mjerljive odmah ekonomske, ali svakako na srednjem i dugom roku, te šanse su veće za privlačenj stranog kapitala iz regiona koje pokriva ova organizacija”, kazala je profesorica Gordana Đurović.

U okviru arapske lige sarađuju 22 arapske zemlje i četiri gostujuće. Nema zemalja Balkana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *