Nove cijene struje znaćemo do 17. jula

Dodajte komentar

Postupak utvrđivanja novih cijena struje, koje će važiti od avgusta, biće završen do 17. jula, saopštio je direktor Regulatorne agencije za energetiku RAE Novak Medenica.

Medenica je  kazao da će postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda energetskih subjekata biti završen do petka, kada će regulator donijeti odluke o korekcijama, prenosi CDM.

“Sve korekcije će biti transponovane u cijene i naknade sadržane u tabelama sa cijenama koje na osnovu donijetih odluka priprema Elektroprivreda EPCG u funkciji javnog snabdjevača“, rekao je Medenica.

Tabele sa cijenama treba da budu objavljene do 17. jula, a počeće da se primjenjuju 1. avgusta.

RAE je objavila izvještaje o sprovedenim postupcima utvrđivanja korekcija na koje se mišljenja i primjedbe mogu dostavljati do srijede, nakon čega će uslijediti javne rasprave.

Prema tim izvještajima, struja bi od avgusta trebalo da poskupi manje od prvobitno planiranih 5,69 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz RAE su međutim saopštili da u ovom trenutku nije moguće dati bilo kakvu procjenu.

“Složenost postupka i osjetljivost odluke, njen značaj kako za energetske subjekte tako i za kupce električne energije, zahtijeva opreznost, a posebno iz razloga što će se konačni rezultati znati relativno brzo”, kazao je Medenica.

On je objasnio da je sjednica Odbora Agencije na kojoj se donose odluke o korekcijama, otvorena za energetske subjekte, što znači da se u postupku održava usmena rasprava radi pružanja mogućnosti subjektima da neposredno iznesu svoje stavove i daju primjedbe o nalazima i analizi koju je obavila RAE.

RAE je u julu 2012. godine donijela konačne dozvoljene prihode za trogodišnji period EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije COTEE, pojedinačno za svaku godinu. Prema tim prihodima određuje se cijena struje od 1. avgusta 2012. do 31. jula naredne godine.

Regulator može, na sopstvenu ili na inicijativu energetskih subjekata, nakon analize njihovih godišnjih prihoda, pokrenuti postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, koje mogu dovesti do rasta ili do pada prethodno definisanih cijena struje.

RAE je krajem 2011. godine donijela nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je prema prvobitnim projekcijama, od 1. avgusta prošle godine trebalo da poraste 6,17 odsto, ali je, nakon obavljenih korekcija, poskupila 2,38 odsto.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je u prvoj regulatornoj godini, koja je trajala od 1. avgusta 2012. do kraja jula prošle, poskupila 5,86 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *