EU Crnoj Gori: Završite projekte ili vratite pare

Dodajte komentar

Evropska unija EU je zaprijetila crnogorskim opštinama koje nijesu ispunile svoje obaveze prema grantovima ELI, odnosno nijesu završile projekte koje ona sufinansira da će tražiti svoj novac nazad.

Vrlo lakko se može dogoditi da Evropska unija traži vraćanje kompletnog iznosa novca nezadovoljna dinamikom i načinom realizacije zajedničkih projekata, radi se o skoro deset miliona eura, prenose Vikend novine. Inače, obaveza opština je bila da fi nansiraju projekte sa svega 10 odsto vrijednosti i to kroz radnu snagu, nadzor, projektnu dokumentaciju. Vrijednost svih projekata je oko 9,7 miliona eura.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrđeno da se radi o projektima koji su trebali da se završe u junu ove godine, ali da njihova realizacija nije okončana. Oni su potvrdili da je upućeno pismo upozorenja opštinama koje nijesu ispunile svoje obaveze u projektima gdje su u kontribuciji sa EU, odnosno gdje se radi o kofinansiranju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić izjavio je da je povodom zahtjeva EU prije dva dana održan sastanak u Ministarstvu finansija, kako bi Vlada pomogla opštinama da izađu iz ćorsokaka.

“Grantove je dobilo 17 opština. Njih sedam je posao završilo na vrijeme, dvije će najvjerovatnije stići da urade u roku, a problem imaju Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Plav i Rožaje. Ukupna cifra koja je ostala opštinama u obavezi je oko 500 hiljada eura. Inače projekti su vrijedni od 400 do preko 800 hiljada eura”, kazao je Bojadžić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *