Ekonomska klima u EU stabilna

Dodajte komentar

U Evropskoj uniji ekonomska klima se nije mijenjala treći mjesec zaredom, a odgovarajući indeks (ESI) u junu je neznatno smanjen.

ESI je skliznuo na 106,4 sa majskih 106,5 bodova, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Za stabilnu ekonomsku klimu u Evropskoj uniji u cjelini najviše su zaslužne dve najveće privrede izvan eurozone, britanska i poljska. Britanski ESI porastao je za 2,2 boda, a poljski za 1,2 boda, prenosi portal Seebiz.

Posmatrano po sektorima, poboljšanje ekonomske klime na nivou EU zabeleženo je u uslužnoj djelatnosti, dok je u ostalim segmentima pogoršano.

U eurozoni je indeks ekonomske klime u junu smanjen na 102 boda, sa 102,6 u prethodnome mjesecu. Što se tiče vodećih privreda eurozone, ESI je smanjen u Njemačkoj za 1,3 boda, u Francuskoj za 1,2, u Italiji za 1,0 bod. Porastao je u Holandiji, i to za 0,7 bodova, te u Španiji za 2,2 boda, navodi se u saopštenju EK.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Brisel posebno izdvaja Grčku, čiji je ESI na mesečnom nivou skočio u junu za čak 4,6 bodova i time premašio dugoročni prosjek, prvi put od avgusta 2008. godine.

U odvojenom izvještaju Komisija je objavila i indeks poslovne klime (BCI) za 18-članu eurozonu, koji ukazuje na pogoršanje na mesečnom nivou. U junu je BCI smanjen na 0,22 boda, sa 0,36 bodova u prethodnom mjesecu.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI), koji obračunava Evropska komisija, u junu smanjen na 107,5 bodova, sa 109,2 boda u prethodnom mjesecu, kada je na mjesečnom nivou porastao za 6,2 boda.

Izrazitije pogoršanje ekonomske klime u junu zabilježeno je kako u industriji, tako i u sektoru usluga, uz pad odgovarajućih indeksa za po 3,4 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *