Najki za kvartal – 7,43 milijarde dolara

Američki proizvodjač sportske opreme Najki ostvario je bolji kvartalni rezultat od očekivanog, usljed rasta potražnje u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Evropi.

Rast potražnje na dva glavna tržišta Najkija prouzrokovan je intenzivnom marketinškom kampanjom povodom Svjetskog fudbalskog kupa u Brazilu.

Kako je saopšteno, neto profit u četvrtom kvartalu fiskalne godine, završenom 31. maja, dostigao je iznos od 698 miliona dolara, ili 78 centi po akciji, dok je u istom periodu prošle godine vrijedio 690 miliona dolara.

Prihodi od prodaje u posmatranom kvartalu iznosili su 7,43 milijarde dolara, uz rast od 13 odsto na godišnjem nivou, prenio je Rojters.

Analitičari su u prosjeku predviđali 75 centi neto profita po akciji i 7,34 milijarde dolara prihoda.

U saopštenju se dodaje da je kompanija na domaćem tržištu pretrpjela ozbiljan pritisak od glavnog konkurenta, njemačke kompanije Adidas. Prema podacima Euromonitora, Najki je prošle godine u Zapadnoj Evropi imao tržišni udio od 12 odsto, dok je učešće Adidasa bilo 12,6 odsto, posle 13,2 u 2012. godini.

Narudžbe sportske odjeće i obuće marke “najki” za isporuku u periodu juni-novembar 2014. povećane su 12 odsto globalno i 25 odsto u Zapadnoj Evropi u toku posmatranog kvartala.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.