Loša vijest za dolar: Gazprom će kineska potraživanja naplaćivati u juanima

Dodajte komentar

Budući da se odnosi sa Zapadom pogoršavaju, Rusija se okrenula istoka u potrazi za novim poslovnim i investicijskim mogućnostima.

Ruski Gazprom, najveća svjetska kompanija za prirodni gas, razmatra berzu u Hong Kongu, kao i primanje isplate u juanima od Kine, u naporima za okretanju prema Aziji i zaobilasku dolara.

Banke Zapadnih zemalja nerado posuđuju novac ruskim kompanijama. Gazpromov glavni finansijski zvaničnik Andrej Kruglov je u četvrtak na medijskoj konferenciji izjavio kako bi ovaj potez ojačao njihovo prisustvo u Aziji.

Gazrprom je svoje ADR-ove (American Depositary Receipts) prošle nedjelje stavio na singapuršku berzu, dajući tako veći pristup azijskim investitorima.

Kruglov je takođe izjavio kako se kompanija priprema za primanje isplata za prodaju plina Kinezima u kineskim juanima. Dvije zemlje su u maju potpisale posao vrijedan 400 milijardi dolara, dok evropske zemlje pokušavaju smanjiti svoju zavisnost o ruskom plinu.

U skladu sa sporazumom, Gazprom će 2018. Kini početi prodavati 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *