Čile prvak svijeta, ali ne na SP

Dodajte komentar

Čile je zauzeo prvo mjesto u svijetu među zemljama u razvoju, u kojima je povoljno razvijati maloprodajnu trgovinu, navodi američka agencija Ej Ti Kerni.

Čile se prvi put ove godine popeo na prvo mjesto (sa druge pozicije u prethodnom rejtingu), zahvaljujući rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,4 odsto prošle godine, kao i prognozi o očuvanju sličnog tempa privrednog rasta od 2014. do 2016. godine, navedeno je u istraživanju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored toga, u zemlji koja je trenutno hit na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu, popularna je i kupovina preko interneta. Čak 70 odsto čileanskih porodica obavlja onlajn kupovine od dva do šest puta godišnje, prenijela je ruska agencija Interfaks.

Drugo mjesto je zauzela Kina (2013. je bila četvrta), gde su troškovi radne snage i iznajmljivana stana povećani, konkurencija se zaoštrava, a ekonomski rast usporava.

Sledeći na listi su Urugvaj, koji je i lani bio treći, zatim Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prošle godine bili na petom mjestu i Brazil, koji je izgubio mjesto prošlogodišnjeg lidera.

Među zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza najvišu poziciju zauzimaju Jermenija (šesto mjesto, posle prošlogodišnjeg 10.) i Gruzija koja se popela sa osmog na sedmo mjesto.

U prvih 10 su se takođe našli Kuvajt (pomak na osmo sa devetog mjesta), Malezija (na devetom sa 13. mjesta) i Kazahstan (na 10. sa 11. pozicije).

Rusija je ove godine zauzela 12. mesto, napravivši najveći skok, za 11 mjesta, među 30 prvih zemlja po Indeks razvoja svjetskog maloprodajnog trgovanja (GRDI).

U izvještaju se dodaje i da Rusija tradicionalno pokazuje veliku nestabilnost. Ona je 2010. bila na drugom mjestu, a 2012. je pala na 26. mjesto. Ove godine kretanje Rusije na višu poziciju omogućili su rast prihoda, urbanizacija stanovništva, što utiče da ljudi žele više da troše, kao i poboljšanje infrastrukture i rast investicija u nekretnine u maloprodajnom sektoru.

Najveći pad ove godine pretrpjela je Indija, koja je skliznula za šest pozicija, na 20. mesto, pokazalo je istraživanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *