Četiri trenda koja oblikuju novo tržište rada

Dodajte komentar

Promjene u tehnologiji, kulturi i fokusu stvorile su novi tip ekonomije, gdje je brzina najbitnija, a promjene su jedino što je stalno.
Budući da ovakvi obrasci ne usporavaju u svom rastu, radnici imaju dvije opcije – pokušati da se prilagode ili da ostanu u pozadini. Evo 4 trenda koja oblikuju novo tržište rada.

Cloud tehnologija

U ovom je trenutku taj pojam sveprisutan, iako ga rijetki u potpunosti razumiju. Ipak, ono što omogućava jest lakša saradnja, sigurnost te pristup podacima. Nedavno istraživanje koje je proveo Gatner, Inc. pokazuje da je je potrošnja clouda porasla za gotovo dvostruko, sa 110 milijardi dolara 2012. godine na 210 milijardi prošle godine. Ono što vam cloud tehnologija omogućava jest da se fokusirate na proizvod i uslugu koju nudite, a tehnološka rješenje ostavite onima koji se pokažu najboljima.

Big data

Big data nastaje kad kombinujemo značajan tehnološki napredak, nove tipove podataka i fokus na analizi podataka. Procjenjuje se da big data zauzima više od 110 milijardi ulaganja u IT sektor 2012. godine. Ako nemate alat ili metodu pretvaranja velikih količina podataka u korisne informacije, sve ćete više vremena trošiti na rješavanje tog problema nego na stvarni posao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Društveni mediji

U posljednjih deset godina društveni su mediji u velikoj mjeri promijenili društvo u kojem živimo. Facebook, Twitter, Sina Weibo (kineska društvena platforma slična Twitteru) i brojne druge platforme povezale su planet do neslućenih razmjera.
Možda niste čuli za Sina Weibo, ali koristi ga 500 miliona ljudi, 100 miliona više od ukupne populacije SAD-a. Danas više od 90 posto Kineza koristi društvene mreže, za razliku od 70 posto Amerikanaca. Snažna strategija na društvenim mrežama više nije bonus, već nužnost koja vam donosi nove korisnike.

Mobilnost

Danas svi imaju smartphone uređaje i svi su stalno povezani, a ta činjenica mijenja svijet rada u potpunosti. Do 2015. godine će broj mobilnih radnika dostići brojku od 1,3 milijarde ljudi. Takav trend pokreće brojne promjene, ali i izazove vezane uz sigurnost poslovnih podataka i slično.
Zajedno, ova četiri trenda stvaraju novu ekonomiju – onu koja je vođena informacijama, a ne proizvodima, koja razumije dinamiku svijeta rada, 24 sata dnevno povezanu ekonomiju koja se tek razvija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *