Ukrajina želi gas iz Jadrana

Dodajte komentar

Ukrajina razmatra uvoz tečnog gasa iz Hrvatske u okviru projekta “Jadranski gasni koridor”, saopštila je ukrajinska kompanija za transport gasa “Ukrtransgas”.

GlavnI inženjer “Ukrtransgasa”, Oleg Mihalevič, prema saopštenju te kompanije, rekao je na međunarodnom seminaru o energetskoj budućnosti i bezbjednosti u Tbilisiju da Kijev razmatra mogućnost pridruživanja projektu “Jadranski gasni koridor”, koji je inicirala Hrvatska, a podržale Mađarska i Evropska komisija, prenijela je ruska novinska agencija Itar-tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima inženjera, gas bi se u Ukrajinu isporučivao iz LNG terminala, koji Hrvatska gradi na ostrvu Krk u Jadranskom moru.

Kako dalje navodi Itar-tas, taj gasni koridor bi konsolidovao gasne transportne sisteme u Hrvatskoj, Mađarskoj i Ukrajini, i istovremeno bi povećao količine prirodnog gasa isporučenog Ukrajini iz drugih izvora.

Iz “Ukrtransgasa” je takođe saopšteno da Ukrajina ispituje mogućnost pridruživanja projektu izgradnje “Transanadolijskog gasovoda”, kojim bi deset milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa bilo dopremano preko Turske do Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *