Turističke agencije pred gašenjem

Dodajte komentar

Turističke agencije u Crnoj Gori nalaze se u zoni opstanka ili skorog gašenja, a razlog za to je visok stepen nelojalne konkurencije putem interneta, smatraju u Crnogorskom turističkom udruženju.

Iz CTU navode da su više puta ukazivali na problem poslovanja na internetu, sa posebnim osvrtom na oglasne sajtove, kao i sajtove stranih agencija, pišu Dnevne novine.

“Svjedoci smo da se duži niz godina jedan dio agencijskog poslovanja posredovanja u uslugama smještaja, izleta i ‘rent a car’ preselio na internet. Turističke agencije podržavaju svaku vrstu zdrave konkurencije, tako da poštujući zakone ove države rade na unapređenju turističkih usluga svih vrsta”, kazali su iz CTU.

Međutim, analizom oglasnih sajtova se može konstatovati da su to uglavnom sajtovi bez definisanog vlasništva i identiteta, što je suprotno važećem Zakonu o elektronskim medijima i Pravilniku o oglašavanju Republike Crne Gore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ovakvi sajtovi uglavnom vrše naplatu oglašavanja u iznosu od 50 do 200 eura godišnje za postavljanje oglasa za smještajni objekat, u zavisnosti od broja smještajnih jedinica kao i posjećenosti sajta. Kompletan promet oglašavanja se nigdje ne prikazuje. Vlasnici smještajnih jedinica uglavnom oglas plaćaju na privatne račune vlasnika sajta”, tvrde iz CTU.

S obzirom na to da su vlasnici oglasnih sajtova, kako ističu iz CTU, najčešće strani državljani, uplate se vrše kod naših banaka na nerezidentne devizne račune.

“Vlasnicima objekata sve izgleda prilično legalno jer se uplata na račun vlasnika sajta potvrđuje ovjerenom uplatnicom. Obim prometa ovakvih oglasnih sajtova je kompletno u sivoj zoni. Pojedini uspješniji sajtovi imaju i do 2.000 objekata, te kada se to pomnoži sa 100 eura, dolazi se do iznosa od 200.000 eura”, saopšteno je iz CTU.

U sektoru turističkih agencija CTU-a predlažu da se izvrši detaljna kontrola poslovanja ovakvih oglašivača, sa posebnim osvrtom na obavezu plaćanja poreza na teritoriji Crne Gore, gdje ostvaruju promet. Traže da se svim oglašivačima naloži poštovanje postojećih zakona Crne Gore, posebno u smislu da svaki takav sajt mora imati transparentnog vlasnika sa svim neophodnim podacima, ime vlasnika, sjedište, PIB, uslove korišćenja, ime odgovornog lica.

Uprava za inspekcijske poslove odredila je jednog turističkog inspektora koji je zadužen za kontrolu oglašavanja putem interneta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *