Rumuni i Grci rade najviše u Evropi

Rumuni i Grci imaju najviše radnih sati u Evropi  prenose evropski mediji danas rezultate istraživanja koje prkose ustaljenim stereotipima.

Istraživački institut Coe-Rexecode sa sjedištem u Parizu sproveo je istraživanje o broju “stvarnih” radnih sati u zemljama Evropske unije u protekle četiri godine, odnosno o vremenu stvarno provedenom na poslu, za razliku od nominalnih sati koji uključuju izostanak s posla zbog bolovanja, brige za djecu, praznika, štrajkova ili putovanja na posao i nazad.

Utvrđeno je da su prošle godine najviše radnih sati – 2.099 – imali rumunski radnici s punim radnim vremenom, prenosi informativni portal EUobserver.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Drugo je mjesto pripalo Grcima s 2.010 radnih sati, treće Mađarima s 1.969 radnih sati, a četvrto dijele Bugari i Hrvati s po 1.954 radna sata. Slijede Poljaci, Latvijci, Slovaci, Estonci i Turci.

Najmanje su pak po tom istraživanju u 2013. radili finski i francuski radnici, 1.648 odnosno 1.661 sat.

Nešto su duže radili Šveđani, Danci i Belgijanci dok su Britanci i Nijemci bili u sredini, s 1.900 odnosno 1.847 stvarnih radnih sati .

Trend između 2010. i 2013. pokazao je da je najviše skraćeno vrijeme provedeno na poslu u Finskoj, Francuskoj, Švedskoj i Italiji.

Britanci i Nijemci takođe su prošle godine imali manje radnih sati nego 2010., dok je broj radnih sati skočio u Španiji, Holandiji i Portugalu.

Brojke prkose stereotipima iz vremena finansijske krize u EU o marljivim sjevernim državama i lijenima na jugu koje traže pomoć, primjećuje EUobserver.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *