I Njemci lažiraju kilometražu

Dodajte komentar

Gotovo trećina svih polovnih automobila koji se prodaju u Njemačkoj imaju “štelovanu” kilometražu, objavio je njeamčki autoklub ADAC.

Kako se navodi, trećina kupaca polovnih automobila u Njemačkoj je žrtva prevare sa manipulisanjem kilometraže, čime beskrupulozni prodavci podižu cijenu vozila.

Uz manipulaciju navedene kilometraže, ispravke se vrše i u dokumentaciji, tako da se prevara teško otkriva i dokazuje, a posebno su podložni automobili proizvedeni nakon 2000. godine, jer su umjesto mehaničkih, brojači sada digitalni.

ADAC navodi da se uređaji za podešavanje brojača mogu kupiti za manje od 10.000 eura, a cijeli posao se završava za 30-ak sekundi. U posljednje vrijeme su se pojavili još jeftiniji uređaji iz Kine.

Kako piše hrvatski Indeks, u Minhenu traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulisao sa brojačima za kilometražu na desetinama luksuznih italijanskih sportskih automobila, koje je kupovao po povoljnoj cijeni, a zatim ih prodavao znatno skupjle.

Njemački zakon propisuje da prodavac mora uzeti nazad vozilo i vratiti novac kupcu ukoliko se dokaže da je bilo prevare.

Savjet ADAC-a je da se automobil temeljno provjeri pre kupovine, a dobri pokazatelji su istrošena sjedišta i tepisi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *