Energean Oil & Gas povećao potvrđene rezerve nafte u zalivu Kavala

Dodajte komentar

Energean Oil & Gas, internacionalna kompanija za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa orijentisana na Sredozemlje i Sjevernu Afriku, objavljuje da su se procijenjene potvrđene naftne rezerve (2P) u njihovom vlasništvu u zalivu Kavala u podmorju (offshore) sjevero-istočne Grčke, povećale za više od 10%. Rezerve sada premašuju 30 bbls, u poređenju sa 27 miliona bbls od prije godinu dana, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Prema specijalnom izvještaju (CPR) koji je sastavio nezavisni consultant ERC Equipose LTD, potvrđene rezerve na naftnom polju Prinos procijenjene su na 11,9 miliona bbls; rezerve na naftnom polju Prinos North na 3,4 miliona bbls a na naftnom polju Epsilon, rezerve su procijenjene na 15 miliona bbls.

Povećanje rezervi bazirano je na najnovijoj procjeni podataka dobijenih iz studije koja je u toku na tri naftna polja i iz ponovljenog seizmičkog istraživanja, kao i iz informacija dobijenih tokom bušenja na  dvije bušotine na polju Prinos, koje je sprovela kompanija Energean tokom jeseni 2013.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Komentarišući povećanje rezervi, Gospodin Mathios Rigas, predsednik i generalni direktor kompanije Energean Oil & Gas je izjavio:

“Mi smo oduševljeni što se uspješna priča o polju Prinos nastavlja. Potvrđene rezerve (2P) iz 2007, kada je Energean obezbijedio dozvole za Prinos, bile su procijenjene na samo 2 miliona barela nafte i kraj proizvodnje se činio neizbježnim i neminovnim. Prema najnovijim procjenama proizvodnja iz zaliva Kavala će se nastaviti u bar narednih 15 godina i mi ćemo uskoro objaviti detaljni investicioni program za polje Kavala, što će povećati proizvodnju i obijezbediti poslove i lokalni ekonomski razvoj. Nastavak proizvodnje u Kavali je rezultat investicije kompanije Energean u iznosu od 180 miliona eura tokom proteklih 7 godina, kao i posvećenosti našeg tehničkog i operativnog tima.”

Rezerve locirane u zalivu Kavala, zajedno sa procijenjenim rezervama od 5 miliona barela nafte sa polja Katakolon, su jedine potvrđene naftne rezerve u Grčkoj. Sa naftnog polja Prinos, ukupna količina od 109.3 miliona barela nafte je proizvedena od 1981, a sa naftnog polja Prinos North proizvedeno je dodatnih 3.9 miliona barela nafte. Takođe, sa naftnog polja Epsilon proizvedeno je približno 300 hiljada barela nafte tokom 2010-2011.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *