Američki BDP pao 2,9 posto u prvom tromjesečju

Dodajte komentar

Američka ekonomija je u prvom tromjesečju ove godine pala 2,9 posto, prema posljednjim podacima ministarstva trgovine SAD-a, što je najgori rezultat u poslijednjih pet godina, javlja BBC.

Prvobitne procjene govorile su o padu BDP-a od jedan posto, a ovakav rezultat gori je i od pesimističnih procjena ekonomista. Razlika između druge i treće procjene kretanja BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu najveća je ikad zabilježena razlika.

Iz Bijele kuće komentarisali su kako su ove brojke dokaz da oporavak još traje, i dodali kako podaci za april i maj upućuju na oporavak u drugom tromjesečju.

Glavni uzrok lošim brojkama BDP-a je neuobičajeno loše vrijeme u prvom tromjesečju i hladnoća koja je odgađala ekonomske aktivnosti, no treba reći i da je američka ekonomija u zadnjem tromjesečju prošle godine rasla po stopi od 2,6 posto.

Još je jedan od razloga pada i slabija od očekivane potrošnja u zdravstvu, što je dovelo do spuštanja procjene potrošnje domaćinstava, koja je odgovorna za više od dvije trećine američkog ekonomskog rasta.

Tako je u prvom ovogodišnjem kvartalu potrošnja domaćinstava rasla jedan, umjesto prvobitno predviđenih 3,1 posto. Uz to, potvrđene su bile i negativne brojke izvoza, koji je pao 8,9 posto, umjesto prvobitno predviđenog pada od šest posto.

Mnogi Amerikanci, piše BBC, osjećaju da oporavak izgleda kao jedan korak naprijed, a dva nazad. No, mnogi ekonomisti tvrde kako je čaša ustvari napola puna, i da bi bilo pogrešno misliti da je jedan loš kvartal znak novog američkog pada u recesiju.

Najnoviji podaci pokazuju da se potrošači osjećaju samopouzdanije jer zaposlenost raste a rastu i narudžbe tvrtkama.

Slično pokazuju i američke burze, čiji indeksi i dalje rastu, a ekonomisti očekuju da bi u drugom tromjesečju BDP mogao skočiti čak četiri posto u odnosu na isti period prošle godine.

Američka središnja banka Federalne rezerve nakon prošlotjedne revizije zbog lošeg prvog kvartala predviđa rast ove godine po stopi između 2,1 i 2,3 posto, dok su u ožujku računali sa stopom između 2,8 i tri posto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *