AmCham predlaže izmjene radnog prava

Postojanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) je suvišno, minuli rad ne treba plaćati, prava po osnovu rada treba da zastarijevaju, pravila disciplinskog postupka treba da odredi sam poslodavac, osnovni su predlozi za izmjenu radnog zakonodavstva Komiteta za radne odnose Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) koje su predložili crnogorskim vlastima.

Komitet je izradio Pozicioni dokument u kojem na 15 strana obrazlažu probleme koje su uočili a koji se odnose na zastarjelost novčanih potraživanja radnika, postupak utvrđivanja povrede radne obaveze, trajanje ugovora o radu, regulisanje godišnjeg odmora, zarade i otkaznog roka.

“Ne postoji razlog drugačijeg tretmana potraživanja iz radnih odnosa od ostalih potraživanja za koja postoje zakonom regulisani rokovi zastarjelosti. Svi zaposleni su upoznati sa svojim pravima i nema razloga da nemaju sankciju u vidu zastarjelosti ukoliko ne preduzimaju ništa kako bi zaštitili svoja prava, odnosno na vrijeme naplatili potraživanja koja im pripadaju”, navodi se u dokumentu.

vijesti.me

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.